Кери пристигна на двудневно посещение в Русия, което американската дипломация вижда като шанс за пряк контакт с руския връх по редица международни и двустранни въпроси.
Това е първото му посещение в Русия, откакто оглави американската дипломация. Визитата е една от най-деликатните след влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон миналата година, посочва АФП, цитирана от БГНЕС.

Равнището на двустранното сътрудничество трябва да е толкова високо, колкото между Съветския съюз и САЩ за победата във Втората световна война, заяви Кери на срещата с Путин, предаде БНТ.

"Президентът Обама очаква да ви види на срещата на Г-8 в Ирландия и ще подчертае, че има много въпроси като икономическото сътрудничество, предизвикателствата на Северна Корея, Иран, Сирия, и редица други проблеми, по които той е убеден, че можем да си сътрудничим в значителна степен", коментира американският държавен секретар.

"Важно е нашите основни институции да си сътрудничат за намиране на решения на най-актуалните проблеми", отбеляза Путин. Той допълни, че Кремъл подготвя отговор на посланието на Обама от април за двустранните отношения.
"Надявам се да се срещна лично с Обама. В близко бъдеще ще имаме такава възможност, при това няколко пъти за тази година", съобщи руският президент.

Програмата на Кери включва и разговори с руския му колега Лавров.

Мисията на бившият кандидат за президент на САЩ през 2004 година е част от усилията на Вашингтон за подобряване на двустранните отношения. Москва забрани осиновяването на руски деца от американски граждани в отговор на "списъка Магнитски" на потенциалните виновници за смъртта на борец срещу корупцията в затвора през 2009-та.

"Ние нямаме възможност толкова често да разговаряме пряко с президента Путин", заяви американски дипломат малко преди отпътуването му от Вашингтон за Москва, добавяйки, че руската страна "ясно заяви, че е готова да разговаря за Сирия, но и по редица други въпроси".

След като пристигна, държавният секретар на САЩ Джон Кери поднесе венец пред Вечния огън на Червения площад в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. На лентата върху венеца, изплетен от бели и червени цветя, е написано: "Вечна памет за нашите герои, загинали за общата ни победа. Държавен секретар на САЩ Джон Кери."  След церемонията Кери се срещна за кратко с ветерани от войната.

Досега държавен секретар на САЩ не е участвал в подобни церемонии. Само през април 1988 г. тогавашният държавен секретар Джордж Шулц след съветско-американски преговори отпътува от Москва в Киев, където поставя цветя на Гроба на незнайния воин и почита паметта на загиналите в борбата с фашизма.

Джон Кери ще направи поредно усилие да постигне с Русия разбирателство за намиране на политическо решение за прекратяване на сирийската гражданска война по време на визитата си, предаде по-рано агенция Ройтерс, на която се позова и БТА.

"Ние със сигурност искаме да направим нов опит, защото обстановката в Сирия постоянно се влошава", заяви пожелал анонимност американски дипломат преди срещата на Кери с Владимир Путин. Дипломатът каза също, че Вашингтон не разполага с информация, предполагаща, че сирийските бунтовници имат капацитет или намерение да използват зарин.
Коментарът му бе по повод изявлението на Карла дел Понте, член на Комисията на ООН, разследваща нарушенията на човешките права в Сирия, че са събрани свидетелства за използване на нервнопаралитичния газ от опозиционните сили. Луай ал Мекдад, говорител на Свободната сирийска армия, заяви, че частите на опозицията не разполагат със зарин.