Мирослав Иванов е депутат от "Продължаваме промяната", член на Правната комисия в Народното събрание, която в нощта на 16 срещу 17 ноември заседава до сутринта по измененията в Изборния кодекс.

Г-н Иванов, при положение че ПП и ДБ нямат мнозинство в парламента, очаквате ли протестите да променят нещо в крайна сметка?

Ние сме длъжни да предприемем всички възможния действия срещу грубото погазване на правата на българските граждани. Участвахме активно в дебатите в правна комисия почти 18 часа, търсихме мнението на всички ангажирани с изборния процес държавни органи и институции и граждански организации, заявихме публично и категорично нашата позиция против приетите от Герб, ДПС и БСП изменения.

Най-голямата победа за партиите на статуквото би била да накарат гражданите да повярват, че протестът им няма значение, че гласът им няма значение. Това, вярвам, е и голямата им цел, защото те имат своите твърди ядра, контролиран и купен вот, имат дълга история с изборни злоупотреби. Вярвам, че българското общество е будно и ще им покаже ясно и недвусмислено, че не е съгласно да бъде лъгано.

Опонентите ви казват, че в европейските държави се гласува само с хартиена бюлетина. Защо в България това се оказва проблем, който води до десетки хиляди недействителни бюлетини?

Достатъчно е да погледнем на кое място сме в "Индекса за възприятие на корупцията", представен от "Прозрачност без граници" - 78-о място от 180 страни, на последно място в Европа.

Достатъчно е да проверим броя на недействителните бюлетини - 169 000 невалидни бюлетини на последните парламентарни избори и 467 000 на последните местни. Това е почти резултатът на "Продължаваме промяната" при формиране на 48-ото НС - втората политическа сила към момента. Не можем да си позволим подобно изкривяване на вота. Гласуването с хартиена бюлетина ще бъде проблем дотогава, докогато някои политически формации преустановят безскрупулната практика да получават политическо предимство с незаконни и неморални средства и когато е налице действителна воля за превенция на престъпленията срещу изборния процес, каквато показа г-н Бойко Рашков.

От кои свои предложения трябва да се откажат БСП, за да говорите отново за потенциална коалиция?

БСП не просто подкрепи своите промени в Изборния кодекс, БСП подкрепи всички промени, които ГЕРБ предложи. Това е пълен синхрон, какъвто видяхме и по отношение на избора на председател на Народното събрание и избор на председател на Комисията по правни въпроси - двете позиции, които позволиха процесът по изменение на Изборния кодекс да се движи с рекордна скорост и при грубо нарушение на закона и установените процедури, гарантиращи правото на участие в законодателния процес. На нас ни беше демонстрирана силата на статуквото. Важно е БСП не просто да се откаже от конкретни предложения, а в цялостното си поведение да се върне към посоката, която бе поела преди малко повече от година, когато подкрепи желанието на българските граждани за промяна на установения от ГЕРБ модел на корупционно управление.

Снимка: ПП

Бойко Борисов върна предложенията на своите съпартийци. Ако ГЕРБ се откажат от хартиената бюлетина, ще приемете ли подкрепа от тях за кабинет на малцинството с втория мандат?

Нека сме наясно - г-н Борисов отмени своите собствени предложения. Всички знаем, че в тази политическа формация нищо не се случва без неговата благословия. На хората им омръзна от този театър. Борисов не е спасителят и това трябва да е ясно на всеки. Това е поредният изключително показателен случай за начина на мислене на хората в ГЕРБ. Опитват да рушат и разграждат демокрацията и да останат незабелязани. Когато обаче бъдат "хванати" в тези им порочни опити, тогава Борисов винаги излиза на сцената като спасител. Управници с такъв маниер на работа и начин на мислене е крайно опасен и не може да получи нашето доверие.

От кои предложения за изменения на Изборния кодекс сте готови да се откажете вие?

За нас промените в Изборния кодекс изобщо не са на дневен ред, не може той да се преработва на всеки два месеца, той не е бакалски тефтер. Това е един фундаментален за демокрацията нормативен акт, който трябва много внимателно да бъде изменян.

Внесените предложения за промени са приоритет номер 1 за БСП, ГЕРБ и ДПС. И ако се запитаме защо, единственият логичен отговор е, че те се готвят за нови избори.

Не ги интересува бюджета, през който да бъдат прокарани социалните политики, не ги интересува грижата за бизнеса и стабилната политическа обстановка, не ги интересува да има редовен кабинет и това е повече от очевидно, въпреки всички заявки. Всичко, което те твърдят, остава само на думи - вече месец и половина след изборите няма и никакви изгледи те да имат напредък във формирането на правителство. За сметка на това окупираха важните позиции, за да си гарантират прокарването на Изборния кодекс. За разлика от тях "Продължаваме Промяната" успя да сформира правителство от четири формации за по-малко от две седмици - с почти денонощни преговори, които се случиха пред очите на всички български граждани.

Заедно с колегите от "Демократична България" предлагаме да се създаде временна комисия, която след широко обществено обсъждане, запознаване с обективни данни и анализ на резултатите, да даде предложения за конкретни промени, които да гарантират сигурността, прозрачността и честността на изборния процес.