"Всеки от нас разполага с предмети с "белези на движими културно-исторически ценности" - това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков по повод обвинението към началника на отдела за културно-исторически ценности в Националната полиция Ангел Папалезов за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков.

От прокуратурата заявиха, че в кабинета на служителя на МВР са намерени предмети с белези на движими културно-исторически ценности, както и записки и други веществени доказателства.

На брифинг Минеков показа ключодържател под формата на антична монета, който си е купил в археологическия музей в Пловдив.

"Това е изключително опасно, че го държа в себе си. Домът ми може да бъде разрушен всеки момент от полицията и да бъда претърсен така, както беше унищожен и домът на Папалезов. Представете си какво става с неговото семейство, с неговите близки, с неговия възрастен баща в този момент?, попита министърът.

По думите му само с този термин "белези" би трябвало да бъдат претършувани всички магазини към националните и регионални музеи, защото там е пълно с такива предмети. Според него това е цинизъм.

"В момента, в който влязох в министерството, имах с Папалезов няколко срещи. Той е бил заснет, че носи някакви документи при мен", добави Минеков.

Той припомни за обявеното вече намерение за създаване на специализиран полицейски състав по културно наследство.

"Г-н Папалезов е най-компетентният в момента по отношение дори на съвременната ситуация. Той трябваше да бъде наплашен и частично може би това се е случило, за да не работим заедно, за да не стигне до разкритията, които е правил през годините, включително и по отношение на колекцията на Васил Божков", каза още Минеков.

По думите му това е с цел съзнателно унищожаване на специалистите в Министерство на вътрешните работи, които могат да дадат информация за всичко което се е случвало през годините, смята министърът на културата.

"Аз няма да оставя в жертва г-н Папалезов. Аз ще търся неговите съвети, тъй като те са изключително ценни", каза още министърът.