Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов, който стана обект на разпити и обиски преди дни, днес беше оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение, но му беше повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Това стана, след като беше привикан на разпит в Специализираната прокуратурата. 

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, обяви Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата.

Според нея не е имало нахлуване в МВР, както заявиха от служебния кабинет. Обискиран бил само кабинетът на Папалезов:

"Този български гражданин никога, по никакъв повод, в хода на това досъдебно производство, а и бих казала, в хода на кое да е, не е бил задържан, включително и за 24 часа. Не е прецедент, Специализирана прокуратура, а може би и други прокуратури в страната, да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители! Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път! Напротив, бих казала обратното. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители. Васил Божков има обвинение за това, за което има обвинение висшият полицейски служител".

Папалезов беше привикан на разпит в 11 часа и излезе само 15 минути по-късно като обвиняем. В постановлението пише, че той участва в организирана престъпна група заедно с още повече от 10 души. Кои са те обаче не става ясно, както и какво точно са правели. 

Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на фондация „Тракия“, но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия „Културно наследство“ от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен“, коментира Ангел Папалезов на излизане, цитиран от bTV.

"Има един израз, че постановлението е кухо, а това е съвсем кухо, та чак дрънчи от него. Единствено и само е посочен ръководителят на групата и са посочили, че в тази група участват над 10 лица. Изреждат се доста членове от Наказателния кодекс, повечето от които касаят културно-историческо наследство“, обясни пък Стефан Карайотов, адвокат на Папалезов.