"Новият кабинет ще бъде предложен, когато има минимум 121 депутати, които подкрепят целите, задачите и начина на взимане на решения и отчитане на свършената работа". Това коментира в "Говори сега" по БНТ образователният министър в оставка акад. Николай Денков.

"Ако ги няма, по-добре да ходим на избори. Аз не играя на тото в това отношение. Моята роля е, ако мога да помогна с нещо в този процес", заяви той.

"Има спор за името на партия "Продължаваме промяната", но това не е най-важното, не ни притеснява чак толкова. Ако е необходимо, ще се явим на следващите избори, както на предишните", каза просветният министър в оставка.

Министърът коментира експулсирането на руските дипломати и обтегнатите отношения между София и Москва: "Още с началото на войната се натрупаха няколко проблема и всичките бяха предизвикани от руска страна. Нека припомня как България беше обявена з вражеска държава, без да има причина за това, как беше спрян газът, въпреки че изпълнявахме стриктно договореностите, как беше обиждан премиерът на България".

Денков изрази неудовлетворение от отношението на посланик Митрофанова към страната ни. "А последният ултиматум, който беше поставен, показа, че посланик Митрофанова не се държи като дипломат. Това не са средства на дипломацията, а средства на натиск. Аз бих го дефинирал, че се държи като генерал-губернатор на губерния. В нормалните държавнически отношения би трябвало да има взаимоотношение и равнопоставеност", коментира той.

Акад. Денков коментира резултатите от матурите тази година, като подчерта, че випуските тази година са първите, завършили по новата учебна програма. Освен това - тези ученици са най-засегнати от ковид - с почти три години онлайн обучение. "Беше много изкушаващо да се дадат по-лесни задачи и да се получат повече точки, но не е това същината. Същината е, че и учителите и децата трябва да се подготвят по-добре, за това, което ги очаква после. С колегите в министерството се бяхме разбрали да увеличат повече задачите с отворен отговор, които изискват повече мислене и да покажат изразяване на собствено мнение. Но все пак да бъде с мярка, за да не изненадаме и себе си, и децата. Мисля, че се получи."