Разчитаме през август да имаме повече почиващи. Още от първия ден заявих какви са моите цели - ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения. Една от новите мерки - в НС ще бъде внесено предложение за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Марияна Николова. Въпреки това туроператори и агенции обявиха, че ще излязат на протест пред Министерството на туризма, защото според тях проблемите им се неглижират, съобщи БТВ. 

Предвидени са 55 млн. лв. в помощ за чартърните полети с цел туризъм, заяви Николова. 

Снимка: БТА

Ще има грантове за туристическия бранш, в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма, обсъжда се възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година, каза още тя. 

Министър Николова каза, че ще разговаря с посланици на редица държави, с акцент на туристите от Русия и Великобритания.

Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм, призова Николова.

Туроператори и агенции обявиха, че ще излязат на протест пред Министерството на туризма, защото според тях проблемите им се неглижират.

"Нашият протест не е политически, а е срещу неглижирането от институциите на проблемите, които имаме вече пет месеца", каза в "Тази сутрин" Павлина Илиева от обединение "Бъдеще за туризма".

"Проблемите, които имаме, е, че работим с български граждани, които са си предплатили почивките и тези пари се намират вече в доставчици. Част от тези пари успяваме да върнем, но продължава голяма част от сумите да стоят в чужбина", обясни тя.

Около 320 000 български граждани имат предплатени екскурзии и почивки от началото на годината за сезон 2020.

"През тези месеци имахме много трудна комуникация с Николина Ангелкова. Тя каза твърдо за туроператорите, които се занимават с изходящ туризъм, че няма да направи нищо с грешното разбиране, че изнасяме капитала в чужбина", каза още Павлина Илиева.

Тя допълни, че обявените нови мерки от правителството засягат туроператорите, които работят входящ туризъм.

Павлина Илиева вече е провела среща с новия министър на туризма. По думите й тя има желание за работа.

"Имаме конкретни искания, които сме предложили на министър Николова. Браншът няма гаранционен фонд, който в тази обстановка щеше да работи както се случва в другите държави. При нас липсва и ликвидност. За нас не се вижда хоризонт за работа", каза Илиева.