"Изкуственото нагнетяване на напрежение, умножаването на скандалите, хипотезите, тиражирането на апокалиптични сценарии, имаше за цел да демотивира българите, но това не се случи. Около 50% участие в изборите говори, че гражданите не се подведоха по слуховете", заяви още Райков на брифинг в Министерски съвет, цитиран от "Фокус". 

Той изтъкна, че преди няколко дни е предупредил, че избирателят няма да подкрепи брокерите и българите наистина са излезли да гласуват.

"Призовавам политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. Ако се сформира лабилно правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна", коментира Райков. 

Той апелира политическите партии да разсъждават как ще управляват, а не да продължават предизборната кампания и след изборите.  

"Призовавам да бъдат опровергани всички подозрения за реваншизъм и предстоящ хаос. Тази държава не може да се управлява с омраза. Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение", каза още Райков.

Той коментира и вчерашните протести пред НДК, на които недоволни граждани призоваха изборите да бъдат касирани.

Тези хора, които организираха незаконни демонстрации в деня на изборите, направиха това в присъствие на служители на властта – в лицето на МВР. Там бях аз, в преносния смисъл, за да ги охранявам чрез силите на реда, да попреча да превърнат изборния ден в едно от негативните медийни събития”, каза премиерът.

По повод скандала с бюлетините Марин Райков заяви, че чака със затаен дъх прокуратурата да се произнесе дали наистина не са технологичен брак.

Премиерът добави, че му прави впечатление как журналистите и не само те съзнателно премълчават информацията, че правителството, в лицето на ДАНС и МВР, постави под охрана бюлетините в Костинброд. 

По повод думите на бившия премиер Бойко Борисов, че е трябвало те да бъдат проследени, за да бъдат задържани организаторите на схемата, Райков коментира, че е извършена превенция, за да се предотврати евентуално престъпление. 

В въпрос защо не е взел отношение по скандала в деня за размисъл, Райков отговори, че не е спаринг-партньор на което и да е телевизионно предаване или контрапункт на един или друг журналист (TV7 пусна информацията преди официалното съобщение - б.р.).