"Има такъв народ" ще подкрепи актуализацията на държавния бюджет на първо гласуване в парламента. Това заяви в "Панорама" председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Той направи уточнение защо на заседанието на комисията вчера партията му е гласувала с "въздържал се" за бюджета: "Никой не отчете всички онези остойностявания на антикризисинте мерки по натурални показатели пред бюджетната комисия. Имахме едни обобщени нетни резултати, които аз не мога да приема, при положение че в комисията ще работят толкова специалисти".

Каримански заяви, че лично ще се опита да убеди колегите си да гласуват за, но след като се запознаят подробно с бюджета. Той отрече напускането на ИТН от коалицията да има общо с кандидатурата му за гуверньор на БНБ и отправи критики към премиера за непознаване на функциите на банката.

"Знаете ли колко е тъжно, когато премиерът на една страна дори не знае целия обхват на прерогативите на централната банка или не знае с какво се занимава управителят на БНБ? Не може да се бърка, че управителят на БНБ може да антикорупционни мерки или антикорупционно проследяване при положение, че имаме закон срещу меките за изпирането на пари, който първо е в прерогативите на ДАНС и националното разузнаване".

Часове преди изявлението на Каримански, няколко медии съобщиха, че рано сутринта в областните градове са били получени мейли от Министерски съвет, в които се нарежда от името на министър-председателя Кирил Петков да бъдат уволнени всички зам.- областни управители от квотата на "Има такъв народ". Изненадващото решение е било взето веднага след избухването на скандала между "Продължаваме промяната" и партията на Слави Трифонов, която напусна управляващата коалиция. Следобед обаче в 28-те областни управи е бил получен нов мейл, в който пишело хората на Слави Трифонов да бъдат върнати обратно. Заповедта отново била подписана от министър-председателя Кирил Петков. В маневрите от "Продължаваме промяната" съзирали знак, че се търси път за помирение на разпадналото се правителство и мнозинство.