Под натиска на нашето семейство ПЕС, избраната за следващ председател на ЕК, Урсула фон дер Лайен, пое писмени ангажименти, че много от приоритетите ни ще залегнат в работата на бъдещата Европейска Комисия. Нашият силен отбор в новата ЕК ще отстоява реализирането тези политики, които представихме по време на кампанията. Това съобщи лидерът на ПЕС Сергей Станишев с пост в официалната си страница Фейсбук страница.

На среща с бъдещите леви комисари са били обсъдени политиките и идеите, които ПЕС предлага да залегнат в работната програма на новия състав на Европейската комисия. Именно това е документът, който задава непосредствените политически приоритети, както и посоката, по която ще поеме ЕС през следващите години.

Сред тях са запазването и дори увеличаването на парите за кохезионна политика, пълното прилагане на социалния стълб, продължаване и адекватно финансиране за детската и младежката гаранция, създаване на фонд за справедлив преход към нисковъгледродна икономика, за да не пострадат определени страни и региони, въвеждане на минимална европейска заплата, реформа на миграционната политика на ЕС, въвеждане на програма за помощ при безработица и редица други.

Благодарение на всеобщите ни усилия след изборите, комисарите от нашето семейство поемат ключови ресори - икономика, вътрешни работи, регионално развитие, околна среда, работни места и външна политика. Решени сме да се преборим с практиката от последните години десницата да налага тяснопартийна работна програма. Това е ключът към осъществяване на промяната, за която гласуваха голяма част от европейските граждани.

Номинирани за комисари от ПЕС в новия състав на ЕК са:

  • Франс Тимерманс (Холандия) изпълнителен заместник-председател, отговорен за Европейски зелен пакт;
  • Елиза Ферейра (Португалия) - "Сближаване и реформи";
  • Жозеп Борел (Испания) върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;
  • Илва Йохансон (Швеция) - "Вътрешни работи";
  • Марош Шефчович (Словакия) - "Междуинституционални отношения и перспективи";
  • Никола Шмит (Люксембург) - "Работни места";
  • Паоло Джентилони (Италия) "Икономика";
  • Хелена Дали (Малта) - "Равнопоставеност";
  • Юта Урпилайнен (Финландия) - "Международни партньорства".