МВнР нямало информация за трансфери от Венецуела към България. И тази "новина" е във всички медии. То щеше да е новина, ако има информация, мисля. Това написа на фейсбук страницата си бившият външен министър от БСП Кристиан Вигенин.

Аз държа МВнР да се размърда, да се свърже с депутата Карлос Папарони, който забърка България, да изиска информация и по официалните канали, да се координират с ДАНС и Министерството на финансите и да изяснят незабавно случая!, призовава той.

А сега по-общ коментар - поредно доказателство колко недалновидно се оказа затварянето на посолството ни във Венецуела от ГЕРБ преди 6 години. Колко недалновидно е да се намесваш във вътрешните дела на държава, в която даже не смяташ за нужно да поддържаш дипломатическо представителство. И като казахме, че някои уж формални позиции могат да се върнат като бумеранг, както и да се вкарваш в конфликт без да имаш интерес не е безобидно - ето, може и да няма пряка връзка, но една осколка вече падна в нашия двор. Дано да няма продължение!

 

Dir.bg припомня, че по-рано руската информационна агенция "Нюз" съобщи, че според депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони "Петролеос де Венесуела" се е опитала да изнесе държавни средства в България.

"Петролеос де Венесуела" иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Туитър, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Хуан Гуаидо, самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела, потвърди тази информация, отбелязва агенцията.

Гуаидо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, съобщи по-рано Ройтерс.

От МВнР са извършили проверка дали някой е сезирал министерството или наши посолства, като са установили, че няма постъпила такава официална информация.