Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов замеси името на новия посланик на САЩ Кенет Мъртън в опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев, като направи необичайна връзка.

Костадинов бе сред първите политици, който вчера обяви, че взривът пред кортежа на обвинител №1 е атентат и става въпрос за опит за убийство на Гешев заради работата му.

"Докато Кенет Мъртън беше посланик на САЩ в Хаити, там беше убит президента на Хаити. Кенет Мъртън е посланик на САЩ в България едва от няколко седмици и вече има опит за убийство на главния прокурор. Човекът определено е професионалист и не си губи времето", написа в профила си в социалните мрежи лидерът на "Възраждане". 

Конспиративната теория на Костадин Костадинов обаче не отговаря на фактите.

Президентът на Хаити Жовенел Моиз бе застрелян в дома си в началото на юли 2021 г. Два дни по-късно властите в Порт-о-Пренс обявиха, че държавният глава е убит от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-ма колумбийци и двама американци от хаитянски произход. 

Справка в сайтовете на Държавния департамент на САЩ и на посолството на Вашингтон в София пък показва, че по време на убийството на Моиз Кенет Мъртън изобщо не се намира в Хаити. Американският дипломат действително е бил посланик на САЩ в Хаити, но от 2009 г. до 2012 г.

От януари до октомври 2021 г. Кенет Мъртъв изпълнява длъжността генерален директор на Външната дипломатическа служба. 

От края на октомври 2021 г. до средата на април 2022 г. той е заемал временно поста шарже д"афер в мисията на Вашингтон в Порт-о-Пренс, но пристигането му в Хаити е близо 4 месеца след убийството на държавния глава.

От мисията на САЩ в София не са коментирали изявлението на лидера на "Възраждане".