Задачата е да се установи законоцелесъобразността на приетите предложения, отправени към председателя на ДАГ и министъра на земеделието, за завършените замени, преди преобразуването на агенцията. Това обясни земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на депутатски въпрос по времето на парламентарен контрол, предаде БТА.
Той бе попитан от депутата от "Атака" Стоян Иванов дали е извършена проверка по конкретен казус, свързан със замени на имоти от държавния горски фонд в община Приморско с частни имоти във вътрешността на страната. Според Иванов заменките са станали буквално в последния момент, като е била заплатена цена от 10 лв. на кв.м.
На 2 октомври т.г. ДАГ е получила копие от сигнала на Общинския съвет в Приморско до главния прокурор Борис Велчев. В него се иска той да разпореди проверка на направените заменки, обясни Мирослав Найденов. До момента обаче в Агенцията по горите не е постъпило искане от компетентния орган за такава проверка, уточни министърът. Той добави, че Общинският съвет на Приморско не е дал съгласие да се изготви изменение на общия устройствен план, което да позволи застрояването на въпросните имоти. Тъй като няма приключили процедури за промяна предназначението на имотите, собствениците им имат задължение да ги стопанисват и ползват според начина им на трайно ползване като широколистна гора, разясни Мирослав Найденов.
Земеделският министър посочи, че всички преписки са в архива на Агенцията по горите и те могат да бъдат предоставени за проверка на компетентните органи.
Преценката за тяхната целесъобразност е била в компетенцията на председателя на Районната агенция по горите, отбеляза още Мирослав Найденов. Задълбоченият анализ налага по-дълъг период за приключване на проверките и обобщаване на резултатите, подчерта той. По думите му, е извършена проверка и е подготвен анализ на промените в собствеността и предприетите процедури по промяна предназначението на всички имоти от държавния горски фонд, бивша държавна собственост. Резултатите са изпратени във ВАС през септември.
От вчера има ново обвинение срещу бившия председател на агенцията по горите - Стефан Юруков, на базата на тези наши сигнали, припомни министърът. Мирослав Найденов увери, че неговото ведомство ще използва всички възможности, включително и иницииране на законови промени, за запазване на горите като национално богатство.