Днес вицепремиерът Меглена Кунева посети Центъра за противодействие и превенция на организираната престъпност и корупцията (ЦППКОП), където беше направена демонстрация на информационно-аналитичната система БОРКОР, предаде БТА.

"В този център бяха вложени доста надежди и финанси. Когато поех поста на вицепремиер, Елеонора Николова, и.д. директор на ЦППКОП, каза, че системата скоро ще бъде завършена. Смятам, че трябва да опитаме да видим до какви резултати ще доведе БОРКОР, макар че според Николова досега резултати от работа на центъра няма", каза Меглена Кунева.

Вчера в парламента имаше изслушване за работата на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. От над 360 подадени сигнали за конфликт на интереси са установени осем случая.

"Така противодействие на корупцията не се прави, всички са разочаровани - искам да знам, че подобен орган работи, защото иначе упреците ще бъдат първо към нас, политиците", подчерта Кунева.

Тя изрази убеденост в това, че е нужен единен орган за борба с корупцията и конфликта на интереси. По думите й непрекъснато изчакваме нещо и някой да подаде заявка, някой да проведе заключенията, а материята е свръханализирана.

Ние знаем какво не е наред и че анализаторско звено като ЦППКОП е необходимо, каза още вицепремиерът, но изтъкна, че от този анализ трябва да следват резултати веднага. ЦППКОП има анализи къде може да са тесните места на законопроектите, които Министерски съвет предлага, но остава възможността корупционни текстове да бъдат вкарани от депутати, посочи Кунева.

"До края на месеца в МС ще излезем със стратегия, която ще каже какъв е пътят за създаване на единен орган за борба с корупцията, близък по модел до този, създаден в Румъния. Смятам, че ще е необходим и нов закон за тази дейност", каза още тя.

Елеонора Николова коментира, че единствената задача, която е поставяна на Центъра, е да оцени възможностите за корупция в областта на обществените поръчки. По думите й анализът и мерките, които са направили, показват, че могат да намалят разходите на държавата с 20%.

"През миналата година през обществени поръчки бяха изхарчени десет милиарда лева. От Министерството на здравеопазването поискаха нашия анализ и от мерките, които те ще приложат от 1 юли, ще бъдат спестени около 15 - 20 милиона лева от търговете за лекарства", подчерта Николова.