"Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират", заяви Росен Плевнелиев по повод 1 февруари - Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от неговия прессекретариат.  

На 1 февруари 1945 г., с решение на Народния съд, са разстреляни 147 души от политическия елит на България. Сред екзекутираните са тримата регенти, 67 депутати, 22 министри за периода 1940-1944, в това число и министър-председателите проф. д-р Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 47 генерали и полковници, издатели на централни вестници и публицисти.

В обръщение във връзка с възпоменателната дата държавният глава посочи, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко „прекрасен“ бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи.

Дори днес - в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата“, заяви Плевнелиев по повод искането на БСП  

И добави:

Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“.

Президентът призова цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас.

През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити“, посочи Плевнелиев.

Той отбеляза, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Държавният глава заяви и подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към ДС на свързаните с фалита на КТБ.  

Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим“, завърши изявлението си Росен Плевнелиев.

Миков: Плевнелиев е от комунистическо семейство

Малко по-късно лидерът на БСП Михаил Миков излезе с остра реакция. По повод думите на президента, че не е извършена смяна на елитите той заяви:

"Значи ли това, че Росен Плевнелиев иска да се самоизхвърли от историята? Та нали самият той, заедно с приятелите си от дясното управление, са съществена част от тези политически елити, свързани и с Държавна сигурност, и с комунистическата ни партия, които президентът громи в изявлението си?! Нали всеки вижда как последните 26 години едни и същи лица обитават дясното политическо пространство и заемат периодично министерски и други ръководни постове от името на най-различни политически проекти?!”.

Според лидера на социалистите, вместо да говори за проблемите в образованието, здравеопазването, икономиката и демографското развитие, президентът отново избра да разединява "с кресливи призиви по незначителни теми". По думите на Миков днешното му обръщение не е нищо повече от поредния евтин опит на объркан човек да се разграничи от собственото си минало и от историята на страната си.

Има ли българин, който да не знае, че Росен Плевнелиев произхожда от семейство на комунистически ръководители и сам той е бил активист в периода до 10 ноември 1989 г.", заяви още Миков.

И цитира открито писмо на Иван Грозданов до Плевнелиев от края на 2014 г., в което се казва:

„...Вие сам сте син на баща и майка комунисти и сте израснали в условията на социализма. Били сте в почивните станции на ЦК, бяхте активист на пионерската и комсомолската организация. Баща Ви, лека му пръст, бе дългогодишен работник на Окръжния комитет на партията в Благоевград – завеждащ сектор "Образование", а майка Ви – дългогодишен секретар на първичната партийна организация в гимназията, където работеше. И двамата бяха честни, скромни, достойни, уважавани хора..."

И докато тече спор по въпроса за това дали е имало робство или присъствие, то поне изглежда безспорно, че е имало еничарство. И явно то е останало трайно в душата и психиката на някои българи и до днес”, заяви още лидерът на БСП.