Това обяви народният представител от ПГ на БСП лява България и говорител на партията Атанас Мерджанов на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус”. Със законопроекта по същество отменяме Закона за досиетата и се закрива едноименната комисия, допълни той.

Мерджанов бе подкрепен и от депутата Таско Ерменков, според когото комисията се използвала за политически репресии. Депутатът се пошегува, че ако се разширява кръгът на проверяваните, скоро ще се искат и справки при сключване на граждански брак.

Според Мерджанов, за своето, почти 9-годишно съществуване, тази комисия освен да внася раздори в българското общество и да настройва едни общности срещу други, до нищо друго не е допринесла.

По думите му през последните няколко месеца изобилстват инициативи от представителите на управляващото мнозинство за разширяване на кръга на проверяваните.

Това говори за един лустрационен хъс
, който управляващите проявяват с разширяването на обсега и обхвата на тази комисия, посочи Мерджанов.

С този закон БСП иска да уреди темата за досиетата по различен начин. Трябва да се разграничат лицата, служили на страната и тези доносничели за лична облага, допълни той.

По думите му, в проекта са заложени принципите на политическа неутралност и спазване на честта и достойнството на служителите за сигурността на страната и техните наследници.

Мерджанов уточни, че възприетата регламентация, до голяма степен е взаимствана от начина, по който тази материя е уредена в Германия, по отношение на Ministerium für Staatssicherheit, известно повече като Щази.

„Дейността, свързана с документите и техните архиви, ще се предоставя на агенция, наречена Институт на национална памет, която ще се председателства от председател, избиран от Народното събрани, по предложение на Министерски съвет”, обясни Мерджанов. Той уточни, че срокът на мандата му ще бъде 5 години.

По проект Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни насоки :
  • достъп до документи на лицата, за които са събирани данни в службите, при гарантиране на интересите на трети лица;
  • проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица;
  • достъп до архивите за научно-изследователска, публицистична и проучвателна дейност.
Основните насоки в действащата правна рамка ще бъдат:
  • премахва се задължителният елемент на проверката на определени хора, като се замества с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни и други позиции;
  • уточнява се значението на така нареченото „картонче”, което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към органите на ДС.
Говорителят на БСП смята, че има индикации законопроектът да бъде подкрепен и от други парламентарни групи, включително и от управляващите.

Остра реакция от Реформаторския блок

От реформаторския блок остро възразиха срещу проектозакона на БСП. Според Мартин Димитров той цели да бъдат скрити кредитните милионери в КТБ, които са били свързани със службите.

Към позицията им се присъедини и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. По думите му Таско Ерменков е офицер от РУМНО и затова има конфликт на интереси, заради Закона за архивите на документите на „Държавна служба” и закон за архивите на разузнавателните служби на българската народна армия.

Андреев смята, че за това той и ПГ на РБ предлагат закон за осветляване на кредитните милионери от аферата "КТБ", за да се види, колко от тях имат принадлежност към ДС.

Да видим кои хора се облагодетелстваха от най-тежкото ограбване на български граждани. Има много политически, икономически и задкулисни интереси. Задкулисието в България е реално”, заяви Методи Андреев.

Да има отворен код, лесен за обработка от компютър при ползването на данни от архивите на бившата Държавна сигурност, предложи неотдавна вътрешният министър Румяна Бъчварова. Според нея така могат по-лесно да открият зависимостите между тогавашните тайни служби и съвременните, до какво е довело това, както и в каква връзка е с развитието на икономиката на страната по време на прехода.

Всеки десети служител в държавната администрация е бил агент на Държавна сигурност, обяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция преди дни по повод 4-та година от мандата му.

Депутати от ГЕРБ пък подготвиха петиция, в която се настоява тоталитарните режими в България през 20-и век да бъдат включени в учебниците по история.