Кирил Петков ще участва на следващите парламентарни избори заедно с Асен Василев. Това потвърди самият Петков на церемонията по предаване на поста на новия служебен министър на икономиката Даниела Везиева. 

"С Асен Василев мислихме какъв ще е най-ефективният начин да продължим промяната дългосрочно", отбеляза Петков и обясни, че краткото време до изборите не им позволява да регистрират чисто нова партия. С коя партия обаче ще работят той не упомена - искат мандатоносителят да се съгласи с техните условия и няма да приемат някой друг да им нарежда.

"Казвам ясно, че влизаме в политиката и ще бъдем участници в следващите избори. Времето, което остава, не ни позволява да регистрираме партия и в момента обмисляме всички варианти, но не сме решили крайния", заяви Петков.

По думите на бившия служебен министър засега проф. Николай Денков избрал да се върне в ролята си на служебен министър на образованието, макар с него да е говорено по темата. Отказът му да се включи в друг проект Василев и Петков определят като отговорност да довърши това, което е започнал в образованието. 

Бившият служебен министър каза, че президентът Румен Радев го е поканил да запази поста си, но той е отказал с мотива, че мандатът на служебния кабинет е прекалено кратък. "Решението ни беше, че това би се случило не като част от втори служебен кабинет, а като следваща стъпка, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време", обясни той, визирайки и Василев. 

Що се касае до хората, с които ще се заобиколят, те "ще са със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, кариера и успешно битие, извън политиката". Част от досегашния му екип в министерството също ще е част от политическия проект.

Той "няма да е на база политически линии ляво-дясно". Надеждата им е с "десни инструменти да постигат леви цели", тоест невдигане на данъци, инвестиции и липса на корупция. Петков уточни, и че партията няма да е президентска.

Кирил Петков предупреди да не се вярва на хора, които се представят като свързани с тях: "Ако някой е говорил с вас, без да е свързан с нас, ако ви иска пари или каквото и да е, не му вярвайте. Започнали са всякакви слухове, всякакви мисионери говорят напред-назад. Докато не обявим крайния формат, на всички, които се опитват да ни представляват, не им вярвайте. Ние с Асен Василев до момента сме единствените, които мислим по въпроса".