Решението на общинския съвет в Стара Загора за преименуването на 800 местности е тест за българската демокрация и толерантност. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който прочете от парламентарната трибуна декларация от името на движението. 

Той подчерта, че за това решение са гласували общинските съветници с изключение на тези от ДПС или това е обединението "Анти", което само по себе си е достатъчно.

Според него ГЕРБ са доказали, че не уважават силата на изграденото и не оценяват българския етнически модел. "Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте. Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

ДПС призова отговорните институции да предприемат незабавни действия, а всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставка за напрежение. "Призоваваме свободните и активни граждани в защита на демокрацията", посочи Карадайъ и посочи, че по ирония на съдбата 2018 г. е година на културното наследство.

Декларацията бе придружена с бурни коментари в пленарна зала.  Депутати от ДПС пък скандираха "оставка", защото председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Мустафа Карадайъ поради изтичане на времето.  В крайна сметка председателят на парламента му върна отново думата, за да си довърши декларацията и залата се успокои.