Карадайъ: Решението за преименуването на 800 местности е тест за българската демокрация

Депутатите от ДПС скандираха оставка, след като Караянчева отне думата на лидера им

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДПС до кога ще продължи да съществува?! За ДОСТ не питам, защото едни продажни съдии се поставиха над конституцията на страната и трябва и те и лидерите на ДОСТ да са в затвора за това което са направ4ли и правят, а партията да бъде заличена. Та какво друго освен заплаха и налагане на турцизмите и политическите интереси на ДПС искаше да каже еничаринът Данчо Ментата който заплаши от парламентарната трибуна с референдуми за преименуване с турски имена на всички български имена в общини с преобладаващо мюсюлманско население?! А прокуратурата и съдът къде са и защо спят?!

ДПС постояно демонстрират омраза към всичко българско. Българските мюсюлмани не са турци, те са преобърнати във вярата българи през Османста част от нашата история. Имената на градове, села, местности също са преобърнати. Какво лошо да възтържествува правдата. В България, всичко с български имена. Те сами трябва да инициират дейност по връщането си при корените, българските. Те вместо да помагат, обратно вредят на българщината.

Тук е БГ така трябва-а не почивните дни да оприличаваш на уй..........!

А да вземат римляните да протестират защо да не върнат римските имена на де що може из балканите.

Карадайъ, а защо Лозенград носи турско име? А ти защо не поискаш да се смени името на родното ти Борино с Карабулак? Тук очевидно умишлено или не, се смесват два нямащи нищо общо помежду си въпроса. Турцизмите в българския език и наименованието на селища и местности. Никой не иска да изхвърля турските думи от езика. Това, меко казано, е несериозно. Турцизми има във всички балкански езици. Допускам, че в сръбския може и да са повече отколкото в нашия език. Друг въпрос е колко тези турски думи са турски. А защо не надигахте вой когато Ешек Кулак стана Превала? Бедата е там, че този въпрос е трябвало да бъде решен още след Освобождението. Но никой не е искал да се захваща с него, защото правителствата са се сменяли често и е трябвало да имат време да крадат, а не да решават държавни въпроси. Сигурно е имало и обективни причини, свързани с документацията в Османската империя, но нищо не е направено. Нещо повече, тия глупости се вършеха и в недалечното минало. Ето ви пример: "Тяхната мама, роден съм в Гара Кричим, къща строих в Нови Кричим, сега живея в Стамболийски." Повече какво?

Ако г-н Карадайръ беше научил по-добре български език, вероятно времето щеше да му стиогне.

"чуждата провокация за разделение и противопоставяне"

подобна кампания е имало 30-те години, когато нашето село, без 1 турчин в него, се е казвало Узун къръу и сега си е с превода Дълго поле, какво лошо има в това? Съседното е било Каратопрак и сега си е Чернозем, същото значение, но на български. Някой защо не попита как може турците където отидат веднага да преименоват всичко на турски? Какво е това Филибе на хилядолетен град?

Тези, които окрещяха навсякъде където могат за смяната на личните им имена, което НЕ е било правилно. Те същите, НЕ искат имената български на български селца, където дедите ни са били роби и мачкани пет века, да не им се възстановяват имената. ЗАЩО? Защото било преди пет века и защото това че българите по тези селца са убивани пет века и някои насилствено помохамеданчвани НЯМАЛО значение. За престъпленията от Втората Световна НЯМА ДАВНОСТ. И за престъпленията от пет века турско робство в България СЪЩО НЯМА ДАВНОСТ. С днешните българи, които се мислят за турци, живеем и ще живеем в мир, те с нищо не са виновни за историята. НО вие ДПС и ... "политиците" единствената ви задача е да всявате раздор и разцепление между християни и мюсулмани. А има държави където тези хора живеят в мир и храмония и то е защото там никой не дава право на такива като вас да се прокарват политиката на ново заробване. СВЪРЩИ ТАЗИ. Или сте български граждани, които милеят за всичко българско и поне уважават и се прекланят пред жертвите от турското робство, друго не трябва; или ходом марш към знаете къде. Там в съседска Турция, нас българите ни уважават точно турците и също точо нашите си турци, които са се изселили. И ние ги уважаваме. Единствено вие, алчни за власт, пари и разруха на България пеете друга песен, която имате и нахалствтоо да наричате "демокрация".

СВЪРШИ ТАЗИ.

всяко бебе,което е родено в България първото му име трябва да е българско.Ще има списъци и от тях всеки си избира име...както в Щатите.

"Карадайъ" на турски означава "Черногорски". Черногорски помак!

Ако хората не искат да се сменят имената, нека останат така, защо се създава напрежение - да се отклонява вниманието от по-големи проблеми ли ?

Референдум по места -щом ще е демократично...

От освобождението от ТУРСКО РОБСТВО насам всичко е бляд и сволоч.

Чочо иди при резняците да те шибат ко прайш тук боклук.

Тези турски имена са "синило от бича, белег от ярема", спомен от 500г. кланета, изнасилвания, грабежи. Колкото по-бързо се отървем от него, толкова по-добре!

Тази партия е гавра с паметта на българските царе и борците за свободата на България.

Това ли е основният проблем на България...?! Като няма хляб, дайте зрелище на народа...да коментира безумни полемики. Като чета какво става в страната ,сериозно се замислям да се откажа от българското си гражданство. Изгубих всяка национална гордост.

подай молба за отказ, ще я приемем.

Трол - молбата ти е приета иди си в троландия

ИСКАШ ДА МИ КАЖЕШ ,ЧЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ОТ ПАДАНЕТО И ПОД ТУРСКО РОБСТВО И ПРЕДИ ТОВА НЕ СМЕ СЪЩЕСТВУВАЛИ ...???????????????????? Браво на старозагорци ,браво и това трябва да направят в цяла България ,защото сме окупирани 15в. ,а преди това ...? Връщане на българските имена на всички местности ,който не иска е просто гнида ,с робска психика без достойнство и памет ,той и Паисий го казва ...!

Всички турци в България са потомци на нашите поробители - турци в българия преди робството не е имало ! И точно тези индивиди, с някякво необяснимо самочувствие, вместо да се спотайват тихо, се напъват да ни диктуват какви имена, та даже и думи /!/ да използваме ! То бива, бива, но вече не се трае !

Ако имаше само 5 местности с турски имена, бих бил против преименуването им. Но извинявайте преименуват се 800 на бългърси в България! какво нередно и недемократично има? Искам да разбирам наименованието на всяка местност в България.

аз предллагам да се преименуват иманата на българските ханове! да започнем от персиян! (персиоанос от гр - персиеца)

Не е Персиян, а Пресиян

Явно трябва да изчистим и всички думи от българският език, които са чуждици. Да се върне към "драсни пални клечица" на професор Балан, нали! Че нали гъмжим от приети в езика ни думи с турско-арабски и друг произход. Да не говорим как "новите" ни политици употребяват и нови чуждици, справка изказванията им в НС и медиите. Огледайте се , неразуми и юроде, да ме прости отец Паисии, и си вижте съдраните гащи, пък после говорете, колко сте българи. Хайде на минусите, неграмотници.

Дир.бгмми изтри коментар и ще се опитам да добавя и другата част. Нашите дядовци е трябвал още преди сто години да свършат тази и др. работа, както народите около нас!!! Ама човек от добрината си пати и ето ни нас, отвръщат на доброто със зло !!!

ДИр.бгми изтри коментара, затова ще ги напиша по-кратко. Това не тест за демокрация, а за държавност!!! Ако ги преименуваме, значи сме държава !!!

тоя е колосален анимационен герой

При всички случаи, демокрацията в България е много по-напред от демокрацията в Турция.

Не е важното, че сме се Ос.рали, отвсякъде и т.н. патриоти не правят нищо за да се оправят нещата и живота ни, "важно"то е да се предизвикат "дебати" по форумите, където всеки втори е диванен патриотарин и българин. Простотията ще ни изяде главите!

местности с български имена, тогава ще помисля,дали в България да има местности с турски.

Вярно, че с малко закъснение, но го издържа. Следват и други области, малко търпение.

Излишно е да се повдига темата. Не сме 80те с възродителния процес.. няма турци, няма българи - всички са граждани на България и граждани на Европа. България толкова време се е опазила от сериозна етническа омраза (за разлика от западните ни съседки) За мен такива акции целят някаква показност и не са продиктувани от реално регионално обсъждане. И в Пирин има сумати турски дерета и т.н.. че и самата Мусала било мюсюлманско име.. никога не съм чувал от планинар да спомене че трябва да се преименуват.. това не е патриотизъм за мен. Във всеки език и държава има чужди имена. Историята е зад гърба ни. Като се обръщаме постоянно назад със злоба и лоши чувства това ни пречи да погледнем отвъд и да градим светло бъдеще

връх Мусала трябва да се казва свети иван Рилски - най големия български Светец. Не само планинарите имат мнение по въпроса.

тук е България и е ама съвсем нормално гражданите или избрани от гражданите чукундури да сменят имена на улици, местности и др. на РАЗБИРАЕМ за хората език!? Турско-арабски в Анадола!

Не мога да разбера, тези хора българи ли са или турци. Ако са второто нямат място в парламента.

Правилно! Сетихте се най-накрая да смените всички турски наименования на природни местности! Крайно време беше! Сменете и името на Мусала, срам и позор е в земята на Ботев и Левски да има все още турски наименования. Ние сме държава от 681 година не мога да разбера защо държавниците вместо да си бъркат в носа не приемат нови имена - това е най-нормалното нещо, не виждам никъде етническо противопоставяне в случая

Този, с разваления си български, да говори за демокрация е нахалство. В България всички местности и населени места много, много отдавна трябваше да носят български имена или идващи и познати от древността, но не и наложени от поробители, нямащи нищо общо с българските!

По същата логика трябва да преименуват всички български фамилни имена с турски основи като Абаджиев, Табаков, Караиванов, Инджев, Ялиев, Кюлявчев и т.н.т и т.н.т. Между другото село Кюлевча би трябвало да преименуват на Шапкарово. По абсолютно същата логика в София кв. Бъкстон също трябва да се преименува. Щем не щем чуждици в езика ни има навсякъде и под всякаква форма на местност, предмет, име и т.н.т. въпроса е да не се действа избирателно щом ще се прави нещо . С промяната на име не може да се изкорени история!. а какво ще правим с имената на Карлово, Севлиево, Хисаря,Ямбол, Кюстендил, Пазарджик, Силистра, Хасково, Кърджали и много други ?!.... или по скоро нашите прадеди са преодолели взаимно на етническа основа предлаганите "преименувания" на този и онзи за да не се стигне до комични или глупави ситуации с превода. Да не говорим че трябва да се променят поне 60% от песните като "Кой ущи бяйряка.." и много други , които имат турски думи в текста. А какво ще правим с арменските, английските, италианските наименования на улици местности и т.н.т ??.

И това не е етническа ,турска партия??????

Защо оставяме троянски кон в България? Толкова ли са тъпи съдиите, да не могат да осъдят за пропагандата на чужд език, за държавна измяна и т.н.?

Чеп загубен. Научи се да говориш български език бе, байно и тогава тръгни да съдиш кое е демократично и кое не. Табпа дебилна. Явно, че дебилите на професора се намират и в парламента.

Браво,не само в Стара Загора, в цяла България да се върнат българските имена.Това е БЪЛГАРИЯ! На който не му харесва-прав му път към анадола.Като са толкова отворени ги питам знаят ли кои и кога са посторили Анкара и на кои е кръстена.Когато разберат тогава друга песен ще запеят

Карайвдерето трябва да мине на тест по БЕЛ.

защото на такъв тест ще отпаднат 90% от истинските българи! Простотията и неграмотността се ширят навред из България.

Това са части от БЪЛГАРСКАТА земя и трябва да са си с български имена!

Айде

Нормално е местности, улици, населени места да носят имена, присъщи на народа, която населява съответната територия. Не нормално тези названия да са от чужд език, а още по-ненормално е да са от езика на поробител. Въпрос и на демократично мислене, но и въпрос на лоялност към българската държава е всичмки топоними да бъдат български. Господин Карадъйъ е български гражданин и дължи лоялност към Република България. А като български политик е длъжен да отстоява едниството и суверенитета на държавата, към която принадлежи, а това е република България.

Точно както насилственото помохамеданчване в Османската империя! И както избиването на Батак и други български селища! Както атентата на гара Буново! Каквото повикахте - такова се обади!

Кръцнати глупости.

абе хйи, тия местности са си имали български имена, преди вашето нашествие. Браво на съветниците в Стара Загора. Възстановена е една историческа справедливост.Това тряба да продължи в цялата страна. а това на на ДПС е смешен плач, търсене под вола теле!

Точно така е ! Тук е имало България от 681 г. (официално) и всичките тези планини, върхове, градове и села са си имали български имена. Какъв му е проблема на този.... ?

Че няма коментари е достатъчен отговор на тоя, който не е дорасъл да говори на ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.