Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България, заяви Елена Йончева и благодари за това на структурата на Движението.

"Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам, зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно - спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора(каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване", отбеляза Йончева в коментар за БТА, след като на заседанието си вчера Областният съвет на ДПС в Благоевград я номинира за член на Европейския парламент в листата на движението.

В момента тя се числи към Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в която влизат евродепутатите на БСП.

Като евродепутат успях да направя пробив по редица теми, добави тя и отчете какво е постигнала.

"Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция", посочи Йончева.

Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора, припомни тя. По нейна инициатива е било предложено законодателство за свобода на медиите. "Отстоях включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране, защитата на журналистите от цензура", припомни Елена Йончева. Социалните мрежи, по думите ѝ, вече няма да могат да свалят качествено медийно съдържание.

"Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми, заяви тя. Ще приема подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам", подчерта Елена Йончева.

От ДПС-Благоевград съобщиха снощи, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева.

Структурата в Благоевград подреди листа от 8 кандидати, чийто водач е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, а в нея влиза и другият лидер на партията Джевдет Чакъров, както и досегашните евродепутати на движението - Искра Михайлова и Илхан Кючюк. Йончева е поставена на пето място в листата. 

Пред Нова телевизия за номинацията й окуражително се изказаха самият Кючюк, както и колегата на Йончева от групата на социалистите - Петър Витанов. По думите на евродепутата от ДПС в партията има традиция да номинират изявени личности извън движението, а според бившия социалист Витанов номинацията й е признание за работата й в Европарламента. 

Не така я прие соцлидерката Корнелия Нинова, която видя израз на зависимости в издигането на Елена Йончева от ДПС.

"Рано или късно зависимостите лъсват. Това дава обяснения за прекратените ми отношения с Елена Йончева много преди вчерашния ден", коментира Нинова. "Изненадана съм от арогантността това да стане публично и помпозно", добави още тя.