Без да потвърди, че Израел е извършил атаките, източникът каза, че САЩ по същество са били уведомени за нападенията постфактум.

Израелски изтребители бомбардираха вчера Сирия за втори път през последните 48 часа. Израел не заявява изрично, че стои зад атаките - подход, който според него има за цел да избегне ответни действия. Израелски служител обаче призна, че ударите са били нанесени от военновъздушните сили на Израел, предаде БТА.

"За тях не би било необичайно да предприемат агресивни стъпки, когато има възможност усъвършенствани оръжейни системи да попаднат в ръцете на хора като Хизбула", каза служителят от американското разузнаване.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че президентът на САЩ Барак Обама "многократно е заявявал, че като суверенна държава Израел има право да предприема всички необходими действия за защита на своите граждани", посочи ИТАР-ТАСС. Той отказа да даде оценка на израелските действия в Сирия, но подчерта, че според Обама "Израел напълно основателно изпитва безпокойство във връзка със заплахата от групировката Хизбула, която се опитва да се сдобие с модерни оръжейни системи, включително ракети с голям обсег".

В неделя Израел затвори за граждански полети своето северно въздушно пространство.

Израел предприе през нощта срещу неделя второ въздушно нападение край Дамаск, като ударът е бил насочен по ирански ракети, предназначени за Хизбула.

По-късно Сирия осъди атаката и обяви, че това е равнозначно на обявяване на война и ще отговори на удара.

В писмо до Съвета за сигурност на ООН сирийското външно министерство заяви, че при "израелската агресия" са убити и ранени няколко души и са нанесени сериозни материални щети.
Тези нападения целят "да окажат пряка подкрепа на терористичните групировки", които воюват срещу правителството, се казва в писмото.

Сирийското правителство нарича "терористи" бунтовниците, които се борят за свалянето на Башар Асад.

Сирийските военни са получили нареждане да разгърнат ракетни комплекси в посока към Израел, предаде ливанската телевизия „Ал Маядин”, позовавайки се на високопоставени източници.

По-късно днес властите в Европейския съюз изразиха „сериозна загриженост” след нанесените от Израел въздушни удари по цели в Сирия и предупредиха за опасността от ескалиране на конфликта.

„Ние следим с голяма загриженост последните развития в и около Сирия”, посочи Михаел Ман – говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Той допълни, че „съществува риск регионът да бъде въвлечен в разрастващия се конфликт”.

„Ние призоваваме всички страни да избягват действия, които могат да доведат до още по-сериозно влошаване на ситуацията в сферата на сигурността”, подчерта Ман, без да посочва конкретни държави. Той също така призова всички страни да се включат в търсенето на политическо решение.

Израел засега официално не е потвърдил данните, че е нанесъл въздушни удари по цели в Сирия в петък и неделя.