Отново ирански ракети, предназначени за Хизбула в Ливан, са били мишената на израелския удар срещу Дамаск от тази нощ, предаде Ройтерс, като се позова на източник от западно разузнаване, чието име и националност не се съобщават.

Центърът в Джамрая беше мишена на предходно израелско нападение през януари.

Засега няма данни за жертви и материални щети от нападението, допълва Франс прес.

Няма коментар и от израелски представители, които да потвърдят или отрекат твърденията на сирийската телевизия, че става дума за ново израелско нападение, целящо да повдигне духа на терористите в страната.

Дипломатически източник в Бейрут коментира, че израелската армия е обстреляла тази нощ три военни обекта западно от Дамаск, предаде БТА. Според дипломата атаките са довели до "многобройни жертви сред личния състав" на военните части.

Взривовете идват, след като беше съобщено, че Израел е нанесъл удар по склад на летището в Дамаск, в който имало ирански ракети за Хизбула в Ливан. Сирийският Център за наблюдение на правата на човека цитира свидетели, според които по времето на новите експлозии в небето над Дамаск е имало самолети. Освен изследователския център взрив е разтърсил и съседен склад за боеприпаси. Според опозиционери има вероятност да е била ударена и ракетна дивизия и два батальона на Републиканската гвардия в зоната северно от Дамаск.

"При удара от миналата нощ, както и при предходния удар, бяха атакувани складове с ракети Фатех -110, транзитиращи от Иран за Хизбула", е заявил източник от западното разузнаване, цитиран от  Ройтерс.

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че Израел има правото да иска да се защитава срещу трансфера на сирийски оръжия за ливанската шиитска организация Хизбула, предадоха световните агенции.

Обама обаче отказа да коментира новината за израелски удар, насочен по пратка ракети в Сирия, предназначена за Хизбула.

"Няма да коментирам случилото се в Сирия", каза Обама в интервю за американската телевизия, излъчваща на испански език Телемундо.

"Ще оставя на израелското правителство да потвърди или да отрече информациите за евентуалните бомбардировки, които извършва", каза Обама.

"Но продължавам да вярвам, че израелците по един основателен начин трябва да се защитават от трансфера на високотехнологични оръжия за терористични организации като Хизбула", подчерта Обама, цитиран от Франс прес.