Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 милиона евро за партиите, предвидени за 2013 година. Държавното финансиране ще бъде намалявано постепенно, до пълното му премахване през 2017 година, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Партиите ще трябва да разчитат на освободени от данъци дарения, като частни лица ще могат да даряват максимум 300 хиляди евро, а фирми - до 200 хиляди евро, както и на други доброволни дарения. 

"През април обещах да премахна държавните субсидии за партиите до края на годината. В сряда го потвърдих. Днес изпълняваме обещанието", писа премиерът Енрико Лета в Туитър.

Премиерът, който ръководи крехко коалиционно правителство, е подложен на натиск да отвърне на нарастващото социално недоволство, отбелязва ДПА.

От понеделник по италианските улици провежда протести движението "Вила", наречено на земеделския инструмент. Във "Вила" влизат фермери, шофьори на камиони, търговци на дребно и други жертви на икономическата криза. Те искат излизане на Италия от еврозоната и оставката на всички "крадливи" политици.

Премахването на привилегиите за политиците е популярна кауза в засегнатата от кризата Италия. То беше едно от основните обещания в кампанията на движението "Пет звезди" на комика Джузепе Грило, което изненадващо спечели 25% от гласовете на парламентарните избори през февруари. Грило обаче отхвърли решението на правителството, защото то не принуждава партиите да върнат получените досега субсидии.
"Пет звезди" вече се отказа от сумите, които има право да получава.

У нас управляващите решиха да намалят субсидиите за партиите със само 1 лев на глас. БСП и ДПС заявиха, че ако те бъдат драстично намалени, ще се завърнат обръчите от фирми, а така финансирането е прозрачно.