Според новите изчисления ГЕРБ, като най-голяма парламентарно представена партия, ще получи с около 1,1 млн. лева по-малко - над 11,8 млн. лева. 

Коалиция за България ще вземе с 1 млн. лева по-малко, като субсидията й ще падне до 10,3 млн. лева. 

При ДПС намалението ще е с 400 000 лева и ще получи 4,4 млн. лева. 

"Атака" ще вземе с около 300 000 лева по-малко - 2,8 млн. лева. 

Вижте снимки от заседанието на парламента>>

Първата партия, която е под 4-процентната бариера за влизане в парламента - Национален фронт за спасение на България (НФСБ), ще вземе с около 130 000 лева по-малко, което значи, че ще получи 1,4 млн. лева. 

Предложението беше подкрепено от 104 депутати, 4 бяха против", а 38 се въздържаха. Текстът беше приет без дискусия, предаде БТА. 

АНКЕТА: Колко лева на глас трябва да бъде субсидията за партиите?

Спестените пари няма да се пренасочат за други разходи и ще са икономия за бюджета. 

Отхвърлено беше предложението на "Атака" партиите да нямат държавна субсидия, както и предложението на Георги Кадиев от левицата субсидията да бъде намалена с по 6 лева на глас и 45 000 лева за спечелен мандат.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче коментира още на сбирката на управляващите в Боровец, че партиите няма как да се издържат само с членски внос и обществото иска да има публично финансиране, защото всичко останало излиза многократно по-скъпо на данъкоплатците.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че няма да се "впуснем в краен популизъм" за радикално премахване на субсидиите за партиите, защото това означава възраждане на обръча от фирми.

Днес и утре депутатите заседават извънредно, за да могат да приемат оставащите текстове от бюджета за догодина.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Достатъчно ли бе намаляването на субсидиите с 1 лев?