Името на Емил Бранчевски, чиито пълномощия като кмет на столичния район "Илинден" Софийската общинска избирателна комисия прекрати предсрочно, е било заличено от британското дружество, станало повод за решението на ОИК. Това обяви общинският съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" Христо Копаранов

Информацията била получена от британските адвокати на Бранчевски, а причината била "липса на съгласие от негова страна да бъде вписан във фирмата", обясни Копаранов пред БТА. Това означава, че вече няма дружество, в което Бранчевски да е вписан и няма никакво основание за несъвместимост. Тази регистрация на дружество е станала без неговото съгласие и това се доказа, каза още Копаранов.

През март кметът на район "Илинден" съобщи, че на негово име е регистрирана фирма във Великобритания, което се е случило без негово знание. След направена проверка се убедил, че наистина има такова дружество, като му взели данни - имената му, месеца и година на раждане. Последва решение на Софийската общинска избирателна комисия (ОИК), която прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район "Илинден".

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Христо Копаранов обясни хронологично действията след новината за регистрираната фирма. Решението на ОИК е от 21 юни, с което е отстранен Емил Бранчевси като кмет на район "Илинден". Това решение е обжалвано от нас на 24 юни за спиране на предварителното изпълнение, докато трае обжалването, това решение се прилага, обясни Копаранов.

Той поясни още, че докато текат двете инстанции на съда, Бранчевски не може да изпълнява функциите си като кмет на района. "Именно това сме поискали да бъде спряно и той да бъде във функциите на кмет, докато трае обжалването", обясни още Копаранов. Административният съд в София-град отказа да го спре и Върховният административен съд потвърди този отказ да спре предварителното изпълнение на решението, поясни още Копаранов.

По думите му, самото дело за решението на ОИК продължава, като вчера е имало заседание, което се е отложило за утре, защото се е очаквала информация от Британския търговски регистър, обясни още Копаранов.

Общинският съветник от ПП-ДБ и "Спаси София" Христо Копаранов

Снимка: БТА

На въпрос, защо не се търси заместник на Бранчевски, Копаранов обясни, че Столичният общински съвет не е уведомен официално от ОИК за решението. Той каза още, че законът изисква ОИК да ги уведомят, когато решението влезе в сила, а то е още на етап обжалване.

По-рано общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС изразиха загриженост от факта, че "вече един месец столичният район "Илинден" стои на автопилот". 

"Ние сме загрижени за София и районите на София, защото близо 100 хил. са засегнати от бездействието и неспазването на закона от страна на кмета на София Васил Терзиев и общинския съветник от ПП-ДБ и и "Спаси София" Борис Бонев", заяви Антон Хекимян пред журналисти. 

По думите му от една седмица ситуацията е същата и за район "Оборище", където ОИК също прекрати правомощията на кмета на района Георги Кузмов. Според Хекимян ситуацията би била същата, ако градове като Казанлък или Търговище останат без кметове.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС смята, че кметът Терзиев и общинският съветник Бонев не спазват и закона, който им казва, че когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, трябва да се избере временно изпълняващ длъжността, който да е един от избраните зам.-кметове на района. Когато няма такъв, то кмет на района, се избира по предложение на СОС, обясни още Хекимян.

Той посочи, че след прекратяването на правомощията на Брончевски, са минали две сесии на СОС, в които не е бил внесен доклад. Хекимян изрази и съмнение доклад да бъде внесен и на предстоящата сесия на съвета. Общинският съветник обясни, че не е необходимо да има редовна сесия, за да бъде внесен доклад за избор на районен кмет, може да се свика и извънредна сесия.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев, Антон Хекиман, Драгомир Младенов

Снимка: БТА

Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Драгомир Младенов обобщи сигналите, получени от жителите на район "Илинден" в няколко точки. По думите му на първо място има забавяне в изплащането на издръжката на читалищата и училищата в района. Отказът идва от липса на административно отговорно лице, обясни още Младенов. Друг проблем е липсата на контрол при упражняването на планирани дейности, като обработка при инсекти в района.

Младенов посочи още, че са забавени плащанията на служителите на администрацията, също така липсват средства за организирането на празника на района, както и липса на контрол на основните ремонти на улици в района. Друг проблем, за който Младенов обясни, че съществува от четири месеца, е неработещите поливните системи и водните инсталации в Западен парк. А декоративното езеро е заприличало на блато, добави той. Според него всичко това може да бъде решено, ако има избран временно изпълващ длъжността кмет на район "Илинден".