Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху са обсъдили по телефона проекта за Източно-средиземноморския газопровод "Ийст Мед", който ще доставя газ от Израел за Европа и ще преминава през Кипър, Гърция и Италия, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер е отбелязал, че основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната и диверсификацията на източниците. Той е посочил, че чрез интерконектора Гърция-България, страната ни може да получава доставки от Израел чрез "Ийст Мед".

Борисов и Нетаняху разговаряха за развитието на сътрудничеството между двете страни, което в последните години е изключително активно, се изтъква в съобщението.

Премиерът Борисов е поздравил израелския си колега за изборната победа и заявил, че изграденото доверие и доброто партньорство между България и Държавата Израел ще продължат да се развиват. Борисов го е поканил на посещение в България, а Бенямин Нетаняху е посочил, че състави ли кабинет, ще се отзове на поканата.

Ето какво написа във фейсбук за този разговор Борисов: "Проведох телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху и му честитих изборната победа. Обсъдихме проекта за Източно-средиземноморския газопровод "Ийст Мед", който ще доставя газ от Израел за Европа и България ще може да получава доставки чрез интерконектора с Гърция".