Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подава оставка. Това обяви самият той с изявление в социалните мрежи. Оттегля се и цялото ръководство на "Да, България".

Повод за оставката е слабото представяне на политическата формация на изборите 2 в 1 в неделя, посочи Иванов. 

"На Изпълнителен съвет всички се обединихме около мнението, че резултатът, който постигнахме на парламентарния вот в неделя, е изключително лош. Това е много сериозен удар по способността на ДБ да изпълнява мисиите и каузите, с които се е натоварила", коментира той и добави:

"Макар на тези избори да не успяхме да спечелим доверие, ние трябва да продължим да се борим за него".

Според Иванов балансирането между кампаниите за парламент и президент е "безпрецедентно сложно упражнение, което на нас не ни се удаде никак".

По думите му щом има загуба, трябва и някой да носи отговорност за нея, а във вторник се очаква на Национален съвет на партията да бъде избрано ново ръководство.

Очаква се утре формацията да реши дали ще подкрепи правителство на ПП.

"Ще предложа на Съвета да вземе решение за даване на мандат на бъдещата парламентарна група за подкрепа на правителство на "Продължаваме Промяната". Не можем да позволим нашите вътрешнопартийни проблеми да се отразят на "Демократична България", отбеляза Христо Иванов.

Към момента "Демократична България" остава на шесто място с по-малко от 6 процента от гласовете, като пред нея са "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ".