Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подаде оставка, а заедно с него и цялото ръководство на партията заради загубата на изборите.

Колективна оставка подават заместниците му Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Милен Михов, кметът на Сандански Атанас Стоянов, който е в ареста за купуване на гласове, организационният секретар на партията Юлиан Ангелов и целият състав на Изпълнителния комитет, сред чийто състав са още бившият депутат Александър Сиди и общинският съветник в столицата Карлос Контрера.

Загубата за войводите е трета поред след вота на 4 април и 11 юли. В неделя ВМРО отново остана под чертата за Народно събрание.

През лятото те отчетоха като грешка общото явяване в коалиция с формациите на Веселин Марешки и Валери Симеонов, след което на 14 ноември се явиха самостоятелно на вота, но сривът надолу в гласовете за тях продължи, след като на 4 април те събраха близо до 4 на сто, а вчера паднаха до едва 1 процент.

"Благодарим за подкрепата на истинските български родолюбци, които избраха ВМРО. Благодарим за подкрепата в тежката политическа, икономическа и здравна обстановка.

След анализ на изборните резултати ръководството на ВМРО, в лицето на Изпълнителния комитет, взе решение да подаде оставка и да свика Организационен съвет, с цел подготовка и свикване на конгрес на ПП "ВМРО - Българско национално движение". Задача на този конгрес ще бъде да вземе решения за бъдещето на Организацията и да избере ново ръководство", гласи общата позиция на партийното ръководство.

"Оставаме верни на българската национална кауза. Призоваваме българските политически партии, представени в Народното събрание, да не отстъпват от защитата на българските интереси в Македония. Кауза, която ние ще продължим да браним с цената на всичко", завършва още изявлението на ръководството на ВМРО.