Първото работно заседание на 47-ия парламент започна с високо напрежение. За разлика от мирното откриване в петък, днес депутатите изостриха рязко тона.

Повод за това стана изслушването на министъра на културата като първа точка от дневния ред. Велислав Минеков беше привикан в НС по искане на ГЕРБ, за да аргументира изпращането на полиция и изгонването на екипа на в. "Труд" от наетите помещения, собственост на министерството. Причината са неплатени наеми в размер на над 200 хил. лева. 

Минеков беше категоричен, че Министерство на културата няма никакви отношения с в. "Труд". И той, и ПП, БСП, ИТН и ДБ подчертаха, че не става въпрос за нарушаване на свободата на словото, а за търговски спор, който е в съда. От ГЕРБ и ДПС пък не се съгласиха и дори поискаха отстраняването на служебния министър заради недостойно поведение.

Бурната дискусия сложи точка на мирния и делови тон от първия ден в живота на новия 47-и парламент.

В началото и след прегласуване мнозинството не прие предложението на Дилов дебатът да се предава по БНТ 1 и БНР, срещу което възрази Любомир Каримански /"Има такъв народ"/. Той настоя излъчването да е по БНТ 2, както е според правилника на Народното събрание, за да не се злоупотребява повече с парите на данъкоплатците.

 

От ГЕРБ възразиха срещу отказа народните представители да влизат в НС със зелен сертификат, а от "Възраждане" контрираха, че това е незаконно искане. И двете формации излязоха с декларации по темата, след като вчера Председателският съвет не взе категорично решение по темата.

Атанасова попита, как е възможно двойните стандарти и изисквания да бъдат норма. По думите й богопомазаните могат да влизат без сертификат, без PCR тест, без да се редят на опашки, а за всички останали българи и български деца има други правила.

"Това ли е новият морал в политиката, нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл думата народен представител?", посочи в декларацията си Атанасова.

Десислава Атанасова предложи два варианта на проекти на решение на Народното събрание, с които да се отмени заповедта на здравния министър и изискването за представяне на зелен сертификат за всички български граждани или другия проект на решение - да се задължи здравният министър да включи в своята заповед и сградата на Народното събрание като отделен обект от обществено предназначение и достъпът до тази сграда да подлежи на обща регулация с представяне на документ за ваксинация. 

Снимка: БТА

Няма как и не е редно депутатите и сградата на парламента да се ползват с някакъв по-различен статут от този на всички останали учреждения, публични институции, въведени в заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, смята Костадинов. Затова е правилно да си зададем въпроса защо Кацаров не потърси възможността за зелен сертификат в неговото собствено министерство, защо няма зелен сертификат за общините, за областните управи и за всички останали публични институции, например за съдилищата, за прокуратурата и за всяка една друга форма на държавна институция, каза той. По думите му, това на практика би представлявало много сериозно ограничаване на основни граждански права.

Според "Възраждане" не е редно да се търси от волята на един човек решение. Кой е Кацаров, че да решава, трябва да решава българският народ, заяви Костадинов. Затова от "Възраждане" предлагат два варианта за решение - или парламентът, в качеството си на представител на българския народ, да реши, или българският народ - като върховен суверен, на референдум да се произнесе за отмяната или продължаването на тези "дискриминационни мерки". Според "Възраждане" най-доброто решение в случая е референдум.

След близо два часа дискусия по темата "Труд" и наемните му отношения с Министерство на културата депутатите набързо избраха състава на временната парламентарна комисия, която ще изготвя Правилник за работата на Народното събрание. Оглави я Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

За основа ще бъде използван настоящият Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Срокът за предложения за промени в него е до 14 декември, включително.

Снимка: Булфото

Временната комисия се състои от 14 народни представители, на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Съставът й беше одобрен с 222 гласа "за".

От изказване на министъра на културата в кулоарите пък стана ясно, че след "Труд" и ГЕРБ ще последва съдбата му. Министър Велислав Минеков обяви, че партията ще бъде поканена още в петък да освободи офисите в сградата на НДК.

Още снимки от първия редовен пленарен ден тук.