Така отговори на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по повод обвиненията на БСП и ДПС, че мнозинството е провалило свиканото за днес извънредно заседание на парламента.

То не се състоя заради липса на кворум, след като ГЕРБ, ПФ, "Атака" и БДЦ не се регистрираха, твърдейки, че ангажимент на опозицията е в този случай да събере нужните 121 гласа.

По думите на Велчев винаги, когато се обсъждат важни теми и е необходим кворум, ПГ на ГЕРБ осигурява присъствието на своите народни представители.

При регистрацията, която видяхте, от БСП са 33 човека (при общо 38 - б.р). От ДПС бяха 21 (при 30). С тези ли хора те ще правят мнозинство и ще диктуват дневния ред на Народното събрание? Първо трябваше да си осигурят техните хора, които да са тук, след това да изискват присъствие от другите партии. Тествахме опозицията, която освен да вика „Оставка!”, не виждам какво правят”, каза още Велчев, цитиран от "Фокус".

Той обвини опозицията, че използва трибуната на Народното събрание за предизборна агитация.

По думите му субсидиите на партиите са за това, да използват тези средства и да провеждат своите кампании чрез медии и други начини – обиколки, присъствие.

"Но на тях явно не им се дават от тези пари и искат отново да използват държавните средства, а парламента като трибуна, за да могат да си говорят, да бъдат отразявани и да няма смисъл да си харчат парите за медийни изяви”, добави Велчев.

Колегата му Делян Добрев уточни, че макар да няма парламентарно заседание, работа се върши и днес в 14 часа Комисията по енергетика ще се събере извънредно заради протестите в Мини "Бобов дол". Той уточни, че на заседанието са поканени министрите Теменужка Петкова и Зорница Русинова.

"Надявам се колегите от БСП също да уважат заседанието на комисията и да участват в нейната работа, тъй като през вчерашния ден видяхме, че те са много силни пред телевизионните камери, но когато се провеждат заседания на комисията – ги няма. От трима представители на БСП, нямаше нито един”, подчерта Добрев, който е неин председател.

Междувременно от БСП съобщиха, че заедно с ДПС и АБВ вече са събрали и внасят нови 73 подписа за свикване на друго извънредно заседание следващата сряда.

Малко по-късно обаче в сградата на парламента дойде премиерът Бойко Борисов и събра депутатите от ГЕРБ.

(Очаквайте подробности)