В около 245 секции ще има машинно гласуване по предварителни данни, обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

На изборите на 9 юни ще се гласува в 60 държави в 769 секции, като в 389 ще може да се упражни вот и за Народно събрание, и за Европейски парламент. В останалите ще се гласува само за български парламент, заяви тя.

Матева припомни, че в събота - 25 май, изтича срокът, в който избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват в изборите на 9 юни по този настоящ адрес, трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да могат да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес.

На 25 май изтича и срокът за подаване на заявления на избиратели, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия, припомня БТА. На 16 май ЦИК изпрати до всички общини напомняне с изтичащите срокове с искане да бъдат осигурени на 24 и 25 май дежурни в общинските администрации, за да могат избирателите да подадат в срок своите заявления и те да бъдат обработени, каза още Матева. Тя припомни, че ЦИК със свое решение е определила реда за гласуване на избиратели с увреждания.

Утре в ЦИК ще започнат консултациите с парламентарно представените партии и коалиции, относно назначаването на съставите на СИК извън страната. В тях ще участва и Министерството на външните работи, каза Росица Матева и добави, че съставите трябва да бъдат назначени до 27 май. Тя отбеляза, че за вота на 9 юни вече има регистрирани за наблюдатели 6 организации.