Не се регистрираха и вносителите на идеята за дългата ваканция - "Атака", както и БДЦ.

Мотивът им бе, че ангажимент на опозицията е да осигури нужните 121 гласа, при положение, че тя е свикала заседанието.

При първия опит се регистрираха едва 91 депутати, въпреки че представителите на ГЕРБ и ПФ бяха в залата, и председателстващият Димитър Главчев (ГЕРБ) даде 20 минути почивка.

Народните представители от "БСП лява България" и ДПС започнаха да скандират "Оставка" и тропаха по банките пред тях, съобщи БТА.

При втория опит се събраха едва 96 депутати, като тези от ГЕРБ дори не влязоха в залата.

Главчев даде нова почивка преди третия, последен опит. При него бяха скъбрани 95 гласа и така заседанието не можа да започне.

Според предложението на БСП и ДПС в дневния ред трябваше да има три точки - отмяна на ваканцията, обсъждане на споразумението за икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС и парламентарен контрол.

"Основно задължение и отговорност за кворума е на управляващото мнозинство. Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в зала с предложение за дневен ред за работа, а мнозинството да го няма", коментира пред журналисти лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той за пореден път настоя за предсрочни парламентарни избори, за да има "ново, ценностно, хомогенно, мнозинство".

БСП ще събира подписи за ново извънредно заседание на парламента, ако на днешното не бъде отменена ваканцията на депутатите, коментира по-рано пред "Фокус“ лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя уточни, че подкрепа ще се търси от АБВ и независимите депутати, които гласуваха против предложението за дългата ваканция.

Междувременно Димитър Главчев коментира, че работата на депутатите не се състои само в пленарни заседания.

Те имат работа и в комисии, както и обиколки в изборните си райони”, поясни той пред bTV.

Възможен сценарий е ГЕРБ, ПФ и "Атака", които днес не се явиха за извънредното заседание, да търсят дестабилизация, разпускане на 43-тото НС и предсрочен вот, заяви пък Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

"ГЕРБ не търси стабилност, търси я само на думи, а търси граждански неподчинения и вълнения пред парламента. Има огромен конфликт между това, което декларира, и това, което прави ГЕРБ в НС. Това на стабилно управление ли ви изглежда - да не се явява в зала най-голямата и най-сериозна партия, чийто лозунг е "Стабилност", попита той, цитиран от БТА.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Караянчева срещу Нинова