Горещи политически страсти по време на извънредното заседание, свикано в разгара на предизборната кампания, а поводът бе осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година. 

Депутатите приеха проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Народните представители гласуваха със 77 гласа "за", без "против" и въздържали се. При прегласуването проектът на решение отново бе приет - със 78 гласа "за" с гласовете на ПП-ДБ, БСП и ИТН. ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. В контекста на дебатите депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски заяви, че на служебното правителство на Димитър Главчев не може да се има доверие, тъй като се управлява от ГЕРБ и ДПС.

Вчера социалната комисия отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение, а част от депутатите в нея нарекоха заседанието ѝ безсмислено. Именно около смисъла на днешното заседание на парламента се завъртяха разменените в залата реплики, основно между представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

В началото се регистрираха 174 народни представители, като от "Възраждане" още преди дни заявиха, че няма да участват днес. До последно беше спорно дали ще има кворум, за да се даде начало на заседанието. 

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ извънредното заседание се предава пряко по БНТ и БНР.

От дневния ред отпадна точката за освобождаване на Александър Мумджиев от длъжността инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова съобщи, че трудовото правоотношение на Мумджиев с Инспектората е прекратено след подадена от него оставка и точката следва да не бъде разглеждана.

Декларация от ПП-ДБ и отговор на ГЕРБ-СДС

С декларация от страна на ПП-ДБ започна извънредното заседание на Народното събрание. 

"Вижда се една позната от близкото минало картина. Ако ГЕРБ и ДПС получат властта и ни върнат към постната пица с бухалките, най-важните черти ще са ясни - заплати и пенсии под линията на бедност, насочване на огромни количества от нашите пари на олигарси с бизнес проекти, рекет върху бизнеса с Нотариуси и джуджета, натиск с компромати и лъжи на всички, които се опитват да променят вредния модел на хората. Това заяви бившият премиер и понастоящем депутат от ПП-ДБ Николай Денков.

Той обясни, че през последния месец България се оказала в страната на чудесата - двама министри били уволнени без обяснения две седмици, след като бяха назначени; финансовият министър плаши хората, че в хазната са останали само 6 млрд. лв.; МС бил напът да разреши построяването на частна детска болница, с която да обезсмисли построяването на държавна такава, и въпреки че проектът за частна болница е бил спрян вече, тъй като не е от полза на хората.

По думите на Денков само бурната обществена реакция предизвикала спирането на проекта за частна детска болница. Дали затова ГЕРБ и ДПС не подкрепиха мораториума за откриване на нови болници до актуализацията на новата здравна карта, запита Денков. Някои разбра ли в държавата какво ще стане с цената на тока и с колко, недоумява той.

Денков продължи с критиките към служебното правителство, като каза, че според него министърът на енергетиката се занимава с пиар акции да преговаря с "Боташ", за да не фалира "Булгаргаз", а служебният министър на иновациите предлагал ББР да раздава нисколихвени кредити на физически лица. Денков изтъкна и че без обяснения се уволняват хора и от Държавна консолидационна компания (ДКК), набързо сменили ръководителите на Здравната каса и куп други структури. Според него всички действия на служебното правителство са добра позната тактика от управлението на ГЕРБ и ДПС.

Николай Денков

Снимка: БТА

Това е само началото, предупреди Денков. Той добави още, че пуделите с пачките и компроматите със записите само прикриват желанието на управляващите да не разглеждат важните случаи около Нотариуса, Осемте джуджета, "Турски поток". Това ли искаме, попита риторично Денков, който обвини Бойко Борисов и Делян Пеевски, че са провалили ротацията.

Отговорът дойде от депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков, отново в декларация. "Колкото и декларации да направите, няма да съберете твърдото си ядро, защото и вашите хора протестират на "Фритьоф Нансен". Смирете се малко, сдържайте се, защото ще платите политическата цена", призова Биков.

По думите му с подобни действия се бламират промените в Конституцията. Това, което се случва през първите дни на кампанията, е, че вие се опитвате да употребите институцията, за която кандидатствате, като кандидати за народни представители, без да си давате сметка, че изборите ще минат. Какво целите, какъв е смисълът на извънредното заседание на парламента", попита Биков.

Според него там, където пипнат ПП-ДБ, вече има проблеми. И даде пример - отиват на булевард, където няма проблем, и създават такъв, визирайки реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", която предизвика протести и недоволство.

Тома Биков

Снимка: БТА

Служебният премиер увери: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли

Асен Василев представи в изложението от трибуната защо ПП-ДБ искат изслушването на служебния премиер. Той попита Димитър Главчев защо не е успокоил обществото и пенсионерите, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. "Нивото, от което започнахме, беше не латиноамериканско, а африканско. Няма да ви мине номерът да ни върнете към постната пица", закани се Василев. Той посочи, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е показал, че може да има ръст на доходите, но в последно време се наблюдават опити "страната да бъде върната във времената на постната пица".

"Спрете да лъжете българските граждани, че няма пари. Пари има. Вие искате тези пари да отиват не при българските граждани, а при определени фирми", смята Василев. 

От своя страна служебният премиер започна с уточнение, че винаги идва в парламента със специално чувство. Припомнил си какво е било в Народното събрание. Той добави, че започнал с това, защото не искал да влезе в предизборния тон от становището на бившия финансов министър Асен Василев.

Димитър Главчев

Снимка: БТА

Главчев все пак увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11%. Той цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ от 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета: "На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: "Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто"

Главчев припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. "Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа "за", каза Главчев пред депутатите.

"Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации", посочи още Димитър Главчев.

Асен Василев

Снимка: БТА

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев допълни, че на интернет страницата на НОИ е имало информация за друг процент. Получихме десетки обаждания от притеснени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски увеличения, подчерта той.

"Никога и на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент, по-малък от 11%, за увеличаване на пенсиите. Това ви го декларирам, включително от лично име", подчерта в отговора си служебният премиер Главчев. Независимо какво има на сайта на НОИ, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 %, увери служебният премиер.

БСП поиска изслушване на шефа на КЕВР 

Извън тази точка, от "БСП за България" поискаха да бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране за предстоящото драстично, според тях, увеличение на цената на тока. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче отказа да подложи предложението на гласуване. Тя посочи, че няма основания за притеснения и включване на точка в дневния ред.

Кирова напомни, че на председателски съвет е решено изслушването да бъде включено като точка днес, само ако предстоят промени в цената на тока в рамките на този парламент. В противен случай това да стане в следващото Народно събрание, което ще вземе решение. КЕВР е самостоятелен орган, взима самостоятелно решенията си и ние като народни представители не можем да оказваме натиск в една или друга посока, подчерта Кирова. Да не превръщаме залата на парламента в ненужна предизборна говорилня, настоя тя.

След множество процедурни предложения, депутатите излязоха в почивка половин час след старта на заседанието, започнало в 13:00 ч.

Ивайло Иванов положи клетва на мястото на Петя Ставрева

След почивката Ивайло Ангелов Иванов положи клетва пред Народното събрание като депутат от листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" от 13-ти Многомандатен избирателен район - Пазарджик. Той влиза в парламента на мястото на Петя Ставрева, която след кратко боледуване ни напусна през май. Тя беше председател на политическа партия "Обединени земеделци" и народен представител в 49-ото Народно събрание от 13-ти Многомандатен избирателен район, град Пазарджик от листата на ПП-ДБ.