"Искам да благодаря преди всичко на вас, и на онези, които вече са извън бойния строй. Вярвам, че историята ще съхрани спомена за онова, което са направили те. Искам да се извиня на онези, които бяха освободени, които бяха уволнени през тези години. Защото освен несгодите знам, че таят в себе си дълбоко и лично огорчение", каза Първанов преди започването на традиционния военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи" в София, цитиран от "Фокус".

По думите на президента човешкият фактор е въпрос №1 за засилване на българската армия, включително осигуряването на много по-добри условия за професионално развитие.

"На този последен за мен парад като върховен главнокомандващ въоръжените сили искам да се обърна към вас уважаеми господа генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници, представители на военно-патриотичните съюзи – за мен беше чест, не по устав, но искрено и от сърце – поклон", заяви държавният глава.

Той припомни проявите на храброст от българските военни и бе категоричен, че и в днешно време има много и "ярки прояви на воинска чест и доблест". Първанов даде за пример офицерите, загинали при опита да спрат пожара в Разлог през 2003 г., както и рейнджърите, загинали при атентата в Кербала.

Държавният глава потвърди отново, че България ще продължи да изпълнява своята съюзническа ангажираност, "да дава своята добавена стойност в сигурността в Европа и по света".

Гергьовденският парад бе открит от Военновъздушните сили. Над София прелетя един вертолет „Ми – 17”, носещ националния флаг, който бе ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза „Крумово”.

В седем представителни блока преминаха военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участници в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Щаба по осигуряване и поддръжка, Гвардейският представителен духов оркестър. Командващ парада бе заместник-началникът на Военноморските сили – комодор Румен Николов.

Парадът бе наблюдаван и от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, който е на тридневно посещение у нас.

По-рано Знеполският епископ Йоан освети бойните знамена и светини на Българската армия и отслужи тържествен молебен през паметника на Незнайния воин.
На него присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Последна актуализация в 13.04 ч.