Министърът на външните работи Теодора Генчовска отрече България да води преговори със Северна Македония по отношение вдигане на ветото върху започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Пред журналисти след срещата си с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов Генчовска заяви, че последните разговори с представители на Северна Македония са се провели на 11 февруари тази година и не са довели до никакъв напредък в отношенията между двете държави.

"В момента се подготвяме за официална визита на експертните екипи между външните министерства на България и Северна Македония. Нека Лена Бориславова има доверие на външното министерство по отношение на политиката, която водим спрямо Северна Македония", призова Теодора Генчовска.

След заседанието на коалиционния съвет, което се проведе миналия петък, началникът на кабинета на премиера Петков заяви, че е постигнато обединение да има широко съгласие по темата за Северна Македония, и е препотвърдено обещанието, че това ще мине през Народното събрание. Лена Бориславова посочи още, че експертите от външното министерство трябва да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начина да бъде представена българската позиция по този въпрос и тя да бъде защитена от всеки един партньор.

Министърът на външните работи допълни, че към момента няма конкретни резултати от разговорите между България и Северна Македония.

"Последните разговори с експертния екип на Република Северна Македония бяха проведени на 11 февруари. За съжаление не беше постигнат никакъв прогрес, взаимно изгоден за двете страни, който да послужи като основа за следващ кръг от консултации. Мислим, че е настанало времето да свалим напрежението от двете външните министерства. Чисто формално да посетим на реципрочна основа експертния екип на Северна Македония", каза Теодора Генчовска.