Причината е образувано срещу него досъдебно производство за подкуп в особено големи размени. От прокуратурата съобщиха, че разпространените секретни документи, които показват, че преди десетина години срещу Флоров е имало разработки заради сигнали, че е покровителствал наркотрафиканти, са автентични.
Според документите е имало информация, че Флоров, който тогава е бил редови антимафиот, е взел 20 0000 германски марки, за да предупреждава свързаните с разбитата лаборатория за синтетична дрога по известното дело "Опицвет".

Временно изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов. Досега той беше заместник-директор на службата, уточниха от МВР.

По-рано президентът Росен Плевнелиев призова Първанова да отстрани Флоров.
"Очаквам служебният вътрешен министър да бъде категоричен - да вземе необходимите мерки в подкрепа на прокуратурата, дори ако това включва отстраняването на директора на ГДБОП", заяви той.

БСП настоя за същото. "Още преди месец Сергей Станишев предупреди, че Станимир Флоров е гръбнакът на полицейщината на Цветан Цветанов", заявиха от левицата.
Самият Станишев коментира по-късно, че Бойко Борисов също носи отговорност.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също подчерта, че Флоров е бил най-безропотният и всеотдаен изпълнител на волята на Цветанов.

"Флоров обаче не снема отговорността на поръчителя. Около Цветанов мирише все по-лошо, прекалено много грозни разкрития се нагнетяват, за да продължава да го играе "носителя на воля" да бори престъпността и корупцията. Пази Боже от такава воля!", допълни той.
 
Самият Цветанов защити Флоров.
"Станимир Флоров има изключителни успехи в борбата с наркотрафика. През 1997 г. именно той е в основата на операция „Опицвет”, каза пред журналисти във Видин зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".
Според него няма да се стигне до повдигане на обвинение срещу Флоров, защото още през 1999-2002 г. всичко е приключило, без да се установи дисциплинарно нарушение.

Цветанов зададе въпроса – има ли тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента, може ли някой да е подвластен на политически партии?

Възниква и въпросът – за тези, които проверяват в момента, не е ли имало информация в службите за техните безобразия, които са правели през всичките тези години. Някой иска да заличи тази информация и това, което в момента се случва, е национално предателство”, възмути се бившият министър.

Цветанов подчерта, че Флоров беше назначен за шеф на ГДБОП от министъра на Тройната коалиция Михаил Миков.
От своя страна Миков коментира, че тогава не е бил информиран за разработките срещу него.

Цветанов изтъкна още, че през миналата година в страната са заловени 19 тона хашиш, плюс 3 тона кокаин в Испания, които бяха открити на български кораб. Флоров е работил и по повдигането на обвинение на Евелин Банев-Брендо, допълни ексминистърът.

Скандалът бе отразен и от чужди медии. Франс прес коментира, че компрометиращите документи за Флоров засягат индиректно Цветанов. Турският в. "Хюриет" пък отбеляза, че обвиненията срещу досегашния шеф на ГДБОП, "който е защитавал наркотрафиканти, са пореден удар по гърба на бившия министър".

Самият Флоров заяви, че по съвет на адвокат няма да коментира случая, предаде БНТ.


КРЪСТОСАН ОГЪН - Заслужи ли Станимир Флоров отстраняване от МВР?