Това предадоха ТАСС и Дарик, позовавайки се на данни на министерството на вътрешните работи на Гърция.

С този резултат СИРИЗА получава 145 места в 300-местния парламент (гръцката избирателна система дава бонус от 50 депутатски места на партията победител).

Главният опонент - дясноцентристката Нова демокрация получи 28,09% (75 места).

На трето място е крайнидясната Златна зора с 6,99% (18 места). Коалицията на социалистическата ПАСОК с Демократичната левица ДИМАР са събрали 6,28% (17 места), Комунистическата партия - 5,55% (15 места), центристката Потами - 4,09% (11 места), а дясната Независими гърци - 3,69% (10 места).

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос ще връчи днес мандат на лидера на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас за съставяне на правителство, съобщиха източници от президентския дворец.

„Ако Ципрас вече има готово правителство, не е изключено клетвата да се състои още тази вечер или утре сутринта”, заяви цитираният източник.

Партията СИРИЗА печели и третата изборна надпревара за тази година. Според редица анализатори обаче Ципрас е спечелил изборите, но ще трябва да направи коалиция.

Партиите на левицата в Гърция /СИРИЗА, комунистическата партия, Народно единство и Андарсия/ са получили общо около 45 на сто от гласовете на тези избори.

Резултатът показва, че след много години на остра икономическа рецесия консервативното мнозинство от гърците приемат онези партии, които се ангажират да запазят страната в еврозоната, въпреки пакета от строги мерки и рецесионни реформи, смята германски икономист, цитиран от Ройтерс.

Изборната победа на Ципрас и очакваната втора правителствена коалиция между СИРИЗА и Независими гърци са централни теми на гръцките вестници днес.

Доминиращият на политическата сцена Алексис Ципрас спечели чиста победа и съставя правителство с Независими гърци, пише в заглавие в. "Етнос", като подчертава, че още тази вечер новият премиер ще положи клетва, а утре клетва ще положи и новото правителство.

(Рестарт на коалицията СИРИЗА - АНЕЛ /Независими гърци/, допълва изданието нюз.ин.

В. "Имерисия" определя като голяма победата на СИРИЗА на тези избори, изреждайки депутатите, загубили местата си в новия парламент.

В. "Вима" анализара предизвикателствата, пред които ще бъде изправено новата-стара правителствена коалиция и на кого ще бъдат поверени новите министерски кресла. Смята се, че новото правителство ще има парламентарна подкрепа от другите две партии - социалистическата ПАСОК и центристката Потами /Реката/, а също и че ще може да разчита на гласовете на влязлата в новия законодателен орган партия Съюз на центристите.

Котировките на Атинската фондова борса се понижиха тази сутрин след победата на радикалната левица СИРИЗА, предаде Ройтерс.

Вниманието на инвеститорите сега е насочено към съставянето на ново правителство и прилагането на третия спасителен план.

Водещият индекс Athex се понижи с 0,89 на сто, теглен надолу от банковите акции, които поевтиняха с 2,24 процента. Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации се понижиха с един базисен пункт до 8,25 на сто.