28-те държавни лидери от ЕС и турският премиер Ахмет Давутоглу се споразумяха по условията за опазване на границите от трафика на мигранти и приема на бежанци, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Имаме единодушно прието споразумение между ЕС и Турция, написа Туск в социалната мрежа туитър.

Споразумението съдържа следните основни пунктове:

1. Връщане на всички мигранти.

Всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани в Турция, считано от 20 март. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите.

Споразумението гарантира, че молбата на всеки кандидат за убежище ще бъде разглеждана индивидуално на гръцките острови. Така то няма да нарушава международните закони. Кандидатите за убежище, които не подадат молба или чиято молба не бъде одобрена, ще бъдат връщани в Турция.

Гърция ще признае на Турция статут на трета сигурна страна, към която мигрантите могат да бъдат връщани и в която те ще се ползват с международна защита. На гръцките острови ще бъдат разположени турски служители, които ще подпомагат процеса на връщане на мигрантите. Цената на връщането се поема от ЕС. По тази точка от споразумението Турция и Гърция ще бъдат подпомагани от Върховния комисариат за бежанците и от институциите на ЕС. Турция поема ангажимента, че всички върнати мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.

2. Механизъм "един за един"

Споразумението предвижда, че срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да успокои страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване.

Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до тази цифра, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан, се казва в документа. Ако броят надвиши този таван, то механизмът ще бъде спрян.

3. Либерализация на визите

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание за либерализация на европейските визи за турски граждани. По-специално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия - нещо, в което някои дипломати се съмняват.

4. Финансова помощ

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия. Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.

5. Членство в ЕС

Кипър се противопостави категорично на отварянето на нови глави в преговорния процес на Турция с Брюксел. Затова на този етап в споразумението беше включена компромисна формулировка, в която се споменава само една конкретна глава. Формулировката гласи, че ЕС и Турция са решили да отворят преговорна глава 33 (за бюджетните въпроси) по време на холандското ротационно председателство на ЕС, което приключва в края на юни.

Във формулировката се говори още, че подготвителната работа за отварянето на други глави ще продължи в ускорени темпове.

По-рано официален турски представител уточни пред агенция Ройтерс, че физическото изпращане на хора обратно в Турция ще започне на 4 април.

Сега се очаква Давутоглу официално да подпише договора на финална среща с европейските лидери.

Според европейски източник са преодолени и някои от пречките, които се появиха по време на разговорите като законността на сделката, въпроса с членството на Турция в ЕС, датата за влизане в сила на споразумението и финансовата помощ в размер на 6 млрд. евро.

Другата преодоляна пречка е опозицията на Кипър, която е в напрегнати отношения с Турция заради проблема с разделения остров.