ЕС от своя страна търси гаранции, че Украйна полага всички усилия да се бори с корупцията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В Брюксел започна среща между Порошенко и лидерите на основните институции на ЕС. Целта й е да подчертае значението на отношенията между ЕС и Украйна и да се обсъдят въпроси в областите на демокрацията, енергетиката, търговията и сигурността.

ЕС е отделил почти 3,5 милиарда евро за Украйна през последните две години. Той също така създаде мисия в помощ на бившата съветска република по пътя й към демокрацията.

Широкоразпространената корупция в Украйна обаче спъва напредъка. Двама високопоставени нейни политици подадоха оставки този месец в знак на протест срещу корупцията.

На 7 ноември бившият грузински президент Михаил Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област и обвини украинския президент Петро Порошенко, че саботира опитите му за реформи. Няколко дни по-късно той обяви, че ще създаде нова политическа партия в Украйна, за да се бори с корупцията.