Напрежението, което последните дни се натрупа, е с оглед на това, че бяха нарушени демократичните принципи, съществени във функционирането на ДПС, а именно, не функционирането на колективните органи на ДПС. Това са централното оперативно бюро, централният съвет, функционирането на парламентарната група. Има едно еднолично управление в ДПС и в парламентарната група, и в някои от структурите. Излаз на това беше гласуването в парламента за правителството, предложено от ГЕРБ-СДС.

Това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров в "Още от деня" по БНТ.

По думите му никой не е поискал мнението му за отстраняването на членове от партията.

"Разумът все пак трябва да надделее. ДПС трябва да бъде запазена - не само като политическа сила, а и като фактор на стабилността в България", каза още Джевдет Чакъров.

Той подчерта, че натрупаното напрежение в ДПС няма да доведе до разцепление на партията.

"Структурите на партията ще си функционират, както са си функционирали, трябва да се възстановят демократичните принципи", обясни още Джевдет Чакъров.

На въпрос дали е разговарял с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Чакъров отговори, че "ще чуем неговата позиция".

Той каза, че в ДПС през последните дни има много натрупано напрежение и то се е натрупало с оглед на това, че бяха нарушени демократичните принципи - нефункционирането на местните органи на ДПС.

"Аз съм в ръководството на ДПС от 1996 г. до настоящия момент и съм председател от февруари 2024 година. Позицията на парламентарната група на ДПС се оформяше на заседанията на Централното оперативно бюро (ЦОБ), следващият орган - на Централния съвет, със съответните правомощия по устав, трябва да се провежда на няколко месеца. За съжаление от провеждането на Националната конференция досега имахме само едно заседание на ЦОБ, където приехме критерии за номиниране на народни представители за провеждането на изборите. Колективните органи не функционират и трябва да направим изводи и в бъдеще да започнат да функционират", каза още Джевдет Чакъров.

Според него разумът трябва да надделее. Чакъров добави, че вярва в традициите на ДПС.

На въпрос дали е разговарял с Делян Пеевски, Джевдет Чакъров каза, че е говорил с него.

За това дали ще остане в ДПС той каза: "Аз съм с истинското и автентично ДПС и колегите сме с автентичното ДПС. ДПС е ценно за България. Това е един изключително успешен модел, който трябва да бъде подпомаган. Аз съм оптимист, че ще преодолеем това. Всички в ДПС сме евроатлантици".