ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на НС. Уточнен е съставът на работните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Това съобщи Десислава Атанасова на брифинг в парламента. 

Програмата включва най-важните за държавата ни теми в различните секторни политики и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, както и правосъдна реформа.

"Започнахме разговор и за конституционна реформа", уточни Атанасова след разговори между двете формации. Според нея дълбока реформа на правосъдната система би могла единствено и само да се реализира чрез конституционна реформа.

Работните групи до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък, който е готов и който да е част от законодателната програма на 49-ото НС. Сред тях са законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие, изброи Атанасова. Тя съобщи, че ръководител на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията на ГЕРБ за председател на парламента, а от страна на коалицията ПП-ДБ е Николай Денков.  

"Това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети. Да се надяваме, че това е стъпка към формиране на мнозинство, което да излъчи стабилно правителство", добави Атанасова.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание остава непроменена, заяви Атанасова.

"Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият път да продължим евроатлантическото развитие на страната е да има мнозинство", каза Атанасова.

Десислава Атанасова съобщи още, че в сряда въпросната обща законодателната програма за текущата сесия на българския парламент ще бъде предложена пред целия председателски съвет. По думите ѝ тогава следва да бъде избран председател на НС, така че то да започне да функционира.

На въпрос има ли натиск "за брак" с коалицията на ПП-ДБ от страна на посолството на САЩ, Атанасова коментира, че никой не говори за семейна имуществена общност по време на тези разговори.

Ние единствено си поставяме за цел Народното събрание да избере свой председател, да избере заместник-председателите, да има своята законодателна програма, която е важна за България. Всяка от парламентарните групи демонстрира вчера различен подход и аз се радвам, че имаме възможност за диалог, защото само преди месеци това не беше възможно, добави тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че се опитват да използват работните групи като основа за това да заработи парламентът - да бъде избран председател и да се излъчат правна и конституционна комисии. Въпросът за избор на председател на 49-ото Народно събрание все още е на масата, уточни той.

"Целта ни е да пристъпим към поетапно стартиране на отделни елементи на парламентарната република. Започваме с уточняването на необходимия минимум, от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях, не е новина. Пет кампании сте ни слушали да говорим по тях. Използвали сме ги за основа, за да стартираме поне една сесия на парламента", заяви Христо Иванов.

"Дали ще са първите стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към нормално парламентарно управление без да има излъчено правителство. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва. Всеки от нас, в рамките на ангажиментите, които е поел пред избирателите, търси възможност за рестартиране на парламентарната република", каза Иванов.

На въпрос Иванов категорично отрече да има натиск отвън да бъде съставено правителство. Трудността на процеса е най-сигурното доказателство, че тук не става въпрос за някакви кукли на конци, които някой може да ръководи, изтъкна той.

"Опитваме се да използваме максимума от ситуацията. Не обсъждаме правителство и всякакви такива намеци са неоснователни", изтъкна Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Ние не обсъждаме съвместно правителство. Всякакви опити да се внуши, че това е тема на разговорите, са несъстоятелни", категоричен е Денков. Той открои различие по въпроса с бюджета. "Ние трябва да приемем бюджет", посочи Денков. По думите му обвързването на редовното правителство с приемането на бюджет би било грешка, предвид рисковете, пред които би могла да се изправи държавата.