Парламентарната група на ДПС изключи от редиците си шуменската депутатка Айсел Руфад. Решението беше огласено от председателя на Народното събрание Рая Назарян, която прочете от парламентарната трибуна съобщение от ПГ на ДПС, чието заседание се е състояло днес.

Руфад беше и областен лидер на ДПС в Шумен, но от съобщение на партията в града става ясно, че тя е свалена и от този пост на 24 юни, като на свое заседание областния съвет на движението в града е избрал за временно изпълняващ длъжността "областен председател" Недрет Халил.

Тя е свалена от поста областен председател на ДПС заради лоши изборни резултати както в Шуменско, така и в Турция, тъй като именно тя отговаряше и за вота на изселниците в качеството си на зам.- председател на партията, пише местният шуменски сайт "Радиан.бг".

Публикацията свързва името на Руфад с бившия областен лидер на ДПС - Варна Сали Табаков, който беше задържан след разследване на антикорупционната комисия и е с две повдигнати обвинения за пране на пари, а полицията откри в тайна стая в дома му 1 милион евро. 

Руфад е и бивш зам.-председател на ДПС, но трябваше да освободи поста по силата на партийния устав, след като бе избрана за депутат. Според правилата на движението няма право да оглавява партийна регионална структура, след като е народен представител.

Руфад ще бъде вторият независим депутат заедно с Калоян Методиев, нежелан от групата на БСП.

Преди два дни пък парламента напусна по своя воля друг депутат от ДПС - Филиз Хюсменова. На нейно място от варненската листа на ДПС влиза Хюсни Осман Адем, обявен за народен представител с решение на ЦИК.

Според сайта на районната избирателна комисия втори в кандидатската листа е Месут Ердинч Рушид, пише БТА, но той е депозирал отказ от депутатско място и така влиза следващият поред.

Руфад посрещна лидера на ДПС Делян Пеевски на 6 юни в Шумен по време на предизборната кампания

Снимка: ДПС