Преди неговото изказване областният лидер на ДПС в Шумен Нуридин Басри представи водачите на листи на партията за предстоящите извънредни парламентарни избори от Североизточна България и Бургас, които също присъстваха на митинга, предаде БТА.

Нямаме намерение да воюваме с никого, нямаме намерение "да залагаме на мускули, на сила", защото силата на ДПС е в толерантността и ще водим и тази кампания на толерантен език, отбеляза Местан.

Обръщайки се към присъстващите, той каза още, че представляваната от него партия е доказала, че може да се откаже от властта в името на ценностите, в името на това, от което днес България се нуждае.

По думите му, и изказалите се преди него водачи на листи на партията, вече са заявили от какво се нуждае днес България - от успокоение, от стабилно управление, което да решава проблемите на всички български граждани, без да дискриминира никого.

Според Местан това може да се постигне, само ако се каже "не" на реваншизма, "не" на отречените модели на управление, ако кажем "да" на националното съгласие".

ДПС представлява интересите на над половин милион избиратели, които са неразделна част от българския народ и опитът да се изолира ДПС, е опит да се изолират над 500 000 български граждани, уточни Местан и допълни, че ръководената от него партия няма да го допусне.

В края на словото си той говори за това, че според него не би трябвало да е престъпление, ако се говори на майчин език.

По-рано днес участниците в митинга на ДПС присъстваха на церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на известния състезател по борба Коджа Юсуф в Хитрино и на първата копка на къщата -музей на бореца, която ще бъде изградена в родното му село Черна. След митинга на ДПС в село Черна започнаха състезания по мазни борби, в памет на Юсуф.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?