Правителството днес даде мандат на финансовия министър да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка /ЕЦБ/ в съответствие с регламент 1024 на Европейския съюз от 2013 година относно функциите на Европейската Централна банка по макропруденциалния надзор над банките в общността. Това каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Това формално решение от днес е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от Еврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към Еврозоната и на българския лев към механизма ERM 2, каза още финансовият министър.

До няколко часа писмото ще бъде изпратено, допълни Горанов.

Държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM, подкрепиха позицията, че всички държави-членки на ЕС, които имат желание да се присъединят към еврозоната и европейския валутен механизъм, трябва да осъществят близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. В резултат на нашата официална заявка започва да тече проучване от страна на ЕЦБ доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано така, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които тя прецени, че иска директно да изпълнява надзорни функции, поясни финансовият министър.

Той отбеляза, че съгласно правилата, подобно проучване трае от 6 до 12 месеца, като много зависи от това, доколко българските власти успеят да адаптират националното законодателство, за да гарантират стабилността на актовете на Европейската централна банка.

Това, което ще изпратим днес, освен официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор, е и проект за изменения на българското законодателство, така че да отговаря на изискванията на регламента. Ако в срока, който е по регламент, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната заявиха, че в момента, в който тя даде положителна оценка, ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM 2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната, обясни Горанов.

Финансовият министър изтъкна, че за първи път, откакто България е в ЕС, държавите-членки в еврозоната се ангажират с конкретни срокове и решения по отношение на българската перспектива към еврозоната.

Продължавам да вярвам, а и това се споделя от Българската народна банка, че това е правилният път. Влизайки в еврозоната, ние ще започнем да участваме в решенията, свързани с паричната политика на съюза, и това е едно от най-малките предимства, които ще получим, освен увеличаването на доверието в нашата икономика и др., коментира Горанов.

Системата на Паричен съвет (валутен борд) и връзването на българския лев към еврото до голяма степен ограничава възможността на Българската народна банка да прави монетарна политика и тя изцяло е преотстъпена на ЕЦБ. Влизайки в Еврозоната, ние ще започнем да участваме в решенията, свързани с паричната политика на Съвета и това е едно от най-малките предимства, които ще получим, освен увеличаването на доверието в нашата икономика, намаляването на транзакционните разходи за бизнеса и всички други предимства, които този клуб на богатите и развити европейски държави гарантира като успехи за една малка и отворена икономика като българската, коментира Горанов.

Имам уверението на нашите европейски партньори, че независимо, че част от критериите, заложени в нашето писмо за намерение, са трудно измерими, че ние ще бъдем третирани партньорски и единственото нещо, което се иска от нас, е, че можем да изпълняваме правилата, по които функционира европейският паричен съюз, каза още министърът.

В интервю за БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис каза, че България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. чакалня на еврозоната - механизма ЕРМ 2. След двете години на изчакване се извършва оценка на готовността и практическа подготовка. Обикновено поне три години изминават между влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната. 

Домбровскис изтъкна, че занапред всички бъдещи държави, кандидатки за еврозоната, ще преминават през предварителната оценка на ЕЦБ. По неговите думи е важно в хода на подготовката за присъединяване към еврозоната да се предоставя постоянно информация на хората за еврото и за ползите от него, за преминаването от лева към еврото във всекидневието.