Социалното министерство ще се бори с безработицата както чрез осигуряване на субсидирана заетост през следващите месеци, така и чрез подготовка на квалифицирани кадри според нуждите на бизнеса със стартирането на новата оперативна програма от следващата година, обясни Костадинова, цитирана от БГНЕС и Дарик.
Според нея има нужда от пренасочване на ресурс по ОП"Човешки ресурси" и към по-висококвалифицираните работни места.

До началото на май ще бъде готова новата оперативна програма. В нея ще има акценти: "Фокусиране на мерките и по отношение на сектори, които могат да доведат до икономически растеж, най-вече IT сектора.
"Създаването на т.нар. "бели работни места" - работни места в сферата на здравеопазването, на социалните услуги", обясни министърът.

Костадинова представи и новите зам.-министри.
Ваня Стойнева идва от Министерството на финансите, работила е в Министерството на икономиката.
Иванка Шалапатова е другият зам.-министър - представител на гражданския сектор за работата с деца, оглавявала е фондацията "За нашите деца", член на Националната мрежа за децата, тя ще организира и работата на обществения съвет.
Третият зам.-министър е Петър Стоянов с ресор политиката на пазара на труда, демографската политика. Той е възпитаник на Харвард, преподава в Софийски университет, участвал е в проект на USAID (Американската агенция за международно развитие) на социалното министерство.
Началник на кабинета ще бъде Драгомир Желязков, който идва от финансовото министерство.

Реформата в грижата за децата е да осигурим сигурност в развитието на най-малките, както и извеждане на децата от специализираните домове и настаняването им в семейна среда - това е един процес, който е невъзвратим, заяви Шалапатова. Очаква се да бъдат разкрити 77 услуги за тях.

Насърчаването на правата на хора с увреждания ще бъде втория ни приоритет - за по-голяма заетост, за което са отпуснати над 1 млн. лв., продължи Шалапатова. Тя обясни, че вече работят 130 социални предприятия за лица с увреждания.
Костадинова акцентира, че тези мерки са дългосрочни.

Разбирам, че има големи очаквания за пазара на труда, за стандарта на живот и ще се опитам да отговорим на тях, без да вярваме в чудеса, каза Петър Стоянов.
Подприоритет ще бъде младежката заетост - да им се предложи разумно работно място, което да отговори на квалификацията.
Реалната безработица сред младите хора е над 40%, заявиха преди дни от Българска стопанска камара.

В отговор на въпрос зам.-министър Петър Стоянов съобщи, че през миналата година 236 000 безработни са започнали работа, като 152 000 от тях са наети в частния сектор. Около 50 хил. души са започнали работа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а близо 30 хил. души - по различни програми за заетост. През февруари са заявени 15 738 работни места, от тях 10 738 са в частния сектор, а близо 400 хил. работни места са заявени по "Развитие на човешките ресурси". Работа са започнали общо 17 245 души, от тях 12 000 - в частния сектор.

В четвъртък в Министерски съвет ще обсъдим какви са средствата в бюджета в подкрепа за решаване на проблемите с безработицата, съобщи Деяна Костадинова.

Правителството се отказва от дългосрочната стратегия повече хора да получават енергийни помощи за следващата зима, предаде bTV.
Преди седмица служебният кабинет се ангажира да разшири границата за достъп до енергийни помощи, за да може повече хора да ги получават през следващия отоплителен сезон. Причината e предстоящото увеличение на пенсиите от 1 април, много хора ще изпаднат от класацията. Социалният министър обясни, че от финансовото ведомство са направили забележка, че това е дългосрочна политика, която не би трябвало да се прави от служебен кабинет.

"Преформулираме в момента механизма за изплащане, това да бъде еднократна помощ в рамките на следващия отоплителен сезон, като сумата ще бъде заложена още сега в бюджета, за да сме безкрайно коректни към следващото правителство. Ще бъде изплатена еднократна енергийна помощ за лицата, които са изпаднали от списъка", обясни тя.
Кабинетът обаче няма да промени критериите за енергийна помощ за следващия отоплителен сезон, предаде БНР.

В Обществения съвет към министерството вероятно ще има регионално представителство на протестиращите - обърнали сме се към шестте региона всеки от тях да излъчи по един представител, заяви Костадинова.
Който ще се опита да реши всички проблеми - няма да реши нито един от тях, категорична бе тя.