"Демократична България" обвини в договорка депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход" да бойкотират промените в Кодекса по застраховането, с което провалят и шанса на страната да влезе в еврозоната. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна Мартин Димитров.

Той упрекна ГЕРБ, че на думи подкрепяли приемането на страната в еврозоната, но "на дела продадоха мача два пъти". Първия път го направили, неидвайки на заседанието на икономическата комисия миналия петък и втори път - като не се явили на следващото й заседание в понеделник. На него присъствал само един народен избраник от ГЕРБ, за да каже, че са против поправките в Застрахователния кодекс, защото щели да оскъпят "Гражданската отговорност" за хората", заяви Димитров.

По думите му депутатите бойкотирали заседанието на икономическата комисия, "с ясното съзнание, че създават абсолютна пречка за влизането в еврозоната".

"Съгласни са да жертват влизането на България в еврозоната в името на други сили", заподозря депутатът от ДБ. Той декларира, че неговата парламентарна група е готова във всеки един момент да се събере икономическата комисия и да се проведе заседанието, за да бъдат гласувани промените в застраховането.

По думите му не може да се каже, че ще поскъпне "Гражданската отговорност", защото цената й зависи от стотици фактори. "Това са оправдания за лековерни хора. Истината е, че ако изпуснем влака сега, по ваша вина, особено на евроатлантиците, не се знае кога ще има нова покана за нас. Минаха 15 г. от членството ни в ЕС и това е първата възможност за България да влезе в еврозоната", изтъкна Мартин Димитров.

"Цената може да бъде убийствено висока. В тези трудни времена, когато поскъпват лихвените проценти, да не си член на еврозоната, означава само загуба на благосъстояние и инвестиции. Как може да се определиш като най-големия евроатлантик и да слагаш спирачка?!", възмути се депутатът от ДБ по адрес на ГЕРБ.

"Ние от ДБ ви казваме - да хванем последния влак, защото цената за България е много, много висока", апелира той към пленарната зала.