На 10-ия ден, след като получиха от президента последния мандат за съставяне на правителство, представителите на БСП ще върнат празна папката на държавния глава. Това беше и последната възможност 47-ото Народно събрание да излъчи кабинет.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори, съобщава БНР.

Повече от седмица левицата проучва възможностите и търси подкрепа за формиране на кабинет от коалиционните си партньори - "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и от "Има такъв народ" и независими депутати.

"Ние положихме всички усилия - диалог, аргументи, срещи", обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Партията на Слави Трифонов напусна преговорите, определяйки ги за "лицемерни", след изтекъл запис от закрита среща на "Демократична България" за разговорите по съставяне на кабинет.

Преди два дни левицата обяви, че ще предложи кандидат за премиер, но само ако парламентът одобри внесената от социалистите управленска и законодателна програма до края на годината.

Тя остава само на хартия, а председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски обяви:

"Ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен. Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие остава в ръцете на тези, които саботираха това България да има правителство".

След трите неуспешни опита за формиране на нов кабинет - на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и на БСП президентът Румен Радев трябва да назначи четвъртото си служебно правителство, да разпусне 47-ото Народно събрание и да насрочи нови избори за парламент, вероятно на 2 октомври.

"Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие", каза Радев.