"Нали не очаквате да коментираме кабинета 10 минути, след като са ни го представили", така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори след срещата с "Има такъв народ" (ИТН), на която бяха обявени имената на министрите. 

"Извървяхме втората крачка от тези четири, които си сложихме като план. Първата беше по политиките, втората - да разберем състава на МС предварително, да не ни изненадат да го внасят в зала, третата стъпка е да намерим форма за подкрепа, споразумение ли какво ли, и четвъртото - утре в 14 часа свикваме нашия колективен орган - заседание на Националния съвет, за да вземем окончателно решение и след като го обсъдим заедно с нашите коалиционни партньори, ще отговорим дали ще подкрепим правителството", каза Нинова след разговорите.

Тя бе категорична, че решението им не зависи от това дали "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще дадат подкрепата си за кабинета.

Лидерът на левицата изтъкна, че някои от имената не са им познати, друга са, като например номинираната за социален министър Теодора Пенева.

В отговор на въпрос тя каза, че с ИТН не са обсъждали дали може да има ревизия на имената в кабинета.

От ИТН приеха, че трябва да има някаква форма на съгласие около приоритетите, са се разбрали утре отново да се срещнат и да се договорят дали ще е споразумение, каза още Нинова.

По повод това дали вижда някъде дългата ръка на ДПС, за която говорят партиите на протеста, тя отговори: "Единствената промяна в структурата е демографска политика в името на Министерство на труда социалната политика. И не виждам дълга ръка на ДПС в демографската политика. В начина на представяне, структурата не виждаме никакви дълги ръце. Право на първата партия е да си направи структура и предложение". Нинова уточни, че не коментира имена.

Запитана дали, ако на тях се предложи да съставят кабинет, имат готовност, тя каза, че ще отговорят, ако това се случи.

Преди да разговорят със социалистите от ИТН се срещнаха с представителите на "Демократична България". В разговора обаче не участваха съпредседателите на дясната коалиция, сред които Христо Иванов.  Владислав Панев и Цецка Бачева увериха, че липсата му е поради ангажименти, а не бойкот, въпреки това заявиха, че шансовете да подкрепят кабинета на този етап са не повече от 50%. След това обаче той директно заяви пред журналисти: "В инсценировки не участваме".

Първата среща за днес на ИТН беше с "Изправи се БГ! Ние идваме!", които лаконично заявиха, че ще обсъдят имената на предложените министри в парламентарната група и тогава ще коментират дали ще ги подкрепят.