След като лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че ще има нови лица, за да се покаже, че е чут гласът на протестиращите, вчера стана ясно, че голяма част от досегашните народни избраници на партията отново ще водят листи. Отпаднаха само ветерани като Овчаров, Румен Петков, Емилия Масларова и още няколко, които сами се отказаха още преди дни - Георги Пирински, Петър Димитров, Любен Корнезов.

Самият Станишев пресметна, че съотношението между старите и новите лица е 50 на 50.

Днес Овчаров коментира по bTV, че червеният лидер е бил натоварен сам да обявява и мотивира листите на БСП, което досега не се е случвало.
„Новите лица в листите са само Жельо Бойчев, който беше предложен от мен, и Татяна Буруджиева в Разград, която е малко спорна (политоложката в момента е шеф на кабинета на Станишев - б.р.)”, заяви той.

Овчаров коментира собственото си отсъствие от листите така:

Не се смятам за скъпоплатен натискач на копчета в парламента. На няколко пъти за 4-5 години отстъпвам от определени позиции, на които трябва да дойдат някакви суперреформатори, но и на другарите на пленума казах, че това е последният път, в който отстъпвам и след това ще се върна, защото на столовете, от които ставам, не сядат никакви реформатори - не се случи нищо нито в Изпълнителното бюро на БСП, нито на зам.-председателското място в партията, нито на министерските постове".

Той добави, че не спират да се интересуват от него и авторитетът му не намалява, а напротив, това се потвърждавало от факта, че от 2006 година ДАНС продължавали да се занимават с него.
В края на 2009 г. лидерът на ЕНП Мария Капон внесе в прокуратурата сигнал за нередности в анексите към газовите договори, сключени в края на 2006 г. Тогава Овчаров беше енергиен министър. Заради неизгодните сделки страната ни е загубила над 2 млрд. лв. от доставки и транзит на руски газ, заяви тогава Капон. В разследването се намеси и ДАНС, но резултати нямаше.

Днес Овчаров заяви още, че на инат няма да остане в политиката, но ще работя пак срещу ГЕРБ по отношение на енергетиката и икономиката. Той уточни, че от 1997 г. е в неплатен отпуск като ръководител на проект в НЕК, а именно - АЕЦ "Белене".

"Няма интрига в партията. БСП след летящия старт в началото на сезона обаче допусна да бъде вкарана в следния сценарий - хората излязоха да протестират срещу Бойко Борисов, а беше отстреляно уж успешното правителство на Станишев", каза още Овчаров, макар да изтъкна, че кабинетът на Тройната коалиция е постигнал най-големите успехи с ръст на икономиката и заплатите. „Хората не очакват екстравагантност от БСП. Тя е прагматична партия, която реагира на реалните условия”, добави той.
Според него обещанието за нови 250 00 работни места не е „чак толкова сложно”.
От ДСБ вече обявиха, че това обещание е "ляв популизъм".

Междувременно и бившата депутатка от БСП Татяна Дончева коментира обновлението на листите.
„В политиката не е вярна максимата „По добре късно, отколкото никога”. Лицата в БСП трябва драстично да бъдат сменени. БСП дълго време са показвали, че мнението на хората не ги интересува. Обновлението по начина, по който се случва, можем да го сложим в кавички”, заяви тя пред Нова телевизия.
По думите й има ключов проблем, който не може да бъде преодолян -  мнението, че в партията има застаряващи и необразовани хора и че обслужва интересите на най-едрата олигархия.

На въпрос какво ще стане, ако БСП остане още четири години извън властта, Дончева отговори:
„Няма как БСП да яхне прилива. Просто ще получи едно задоволително парче. Отсега казвам, че Станишев няма да е загубил тези избори. БСП не може да участва в управлението, освен ако няма задкулисна договорка”.

Според нея Станишев може да е преизбиран още 10-20 години, но това ще е за сметка на образа на БСП.