Такъв бил анализът на социалистите, разкри пред Нова ТВ депутатът Татяна Буруджиева. По думите й обаче самокритиката в БСП е на първо място и партията щяла да предприеме действия и по отношение на себе си.

Лидерът Сергей Станишев e единственият политик, който винаги е имал своя личен изход, но няма да подава оставка на този етап. БСП не е лидерска партия, подчерта тя.

Не зададохме темпа по отношение на министрите. Те бяха глезените деца, но ние ги разглезихме, те не са виновни”, коментира още Буруджиева.

Тя добави, че през първите 6 месеца, когато е имало ясна програма, правителството е действало динамично и когато е минал бюджетът, "нормално", министрите се заели с по-дългосрочни задачи. Тогава от очите на хората изчезнало разбирането какво следва и защо точно такива действия се предприемат.

Буруджиева разкри, че среща между ръководствата на БСП и ДПС е имало още преди миналия четвъртък Лютви Местан да заяви, че чака такава.

"Разбира се, че се беше състояла тази среща преди това в четвъртък вечерта. Не знам защо г-н Местан казва, че чака срещи. Предполагам, че тези заявления са, за да може спокойно да се обсъдят нещата", коментира депутатката.

По думите й позицията на БСП е, че става въпрос за политики и когато те бъдат договорени с ДПС – онзи, който има куража да ги изпълнява, ще ги изпълнява. 

Буруджиева не скри, че има "сериозни различия" между БСП и ДПС за пенсионната политика.

Един от сериозните шест упрека (същевременно препоръки) на ЕК към България е именно за отстъп от поетите ангажименти в пенсионната реформа.

Изпълнителното бюро на левицата се събра днес и обсъжда какво иска да постигне и с какви политики.

На въпрос защо се бави изпълнението на някои от поетите обещания, Буруджиева отговори:

"Повечето от министрите, като експерти, предпочитат по-рестриктивни политики пред социалната. По-лесно е да вървиш по отъпкания път на една дясна политика”.

Запитана дали ДПС извива ръцете на БСП, след като Местан допусна предсрочни избори, тя отговори, че той е дал обяснения какво е имал предвид и левицата няма проблем с това. Ако не можем да поддържаме темп какво трябва да се направи за хората, трябва да отидем на избори, добави Буруджиева.

Междувременно друг депутат от БСП - Борислав Гуцанов, не изключи в коментар пред TV7 вариант в бъдеще Станишев да заеме отново премиерския пост.

Пламен Орешарски вече каза, че ще има смяна на няколко министри, но все още чакал анализа на БСП и ДПС.

АНКЕТА: Кои министри ще смени Орешарски?