Пет мерки във връзка с последствията от африканската чума по свинете трябва да бъдат предприети незабавно, смятат от БСП. Една от тях е да се започне разследване на длъжностни лица, "които с грешни действия или бездействия" са допринесли за тази катастрофа. За тази цел трябва да бъде изпратен сигнал до прокуратурата, съобщи пресцентърът на партията, цитирайки лидера Корнелия Нинова.

Друга важна мярка е да се задели сума от излишъка в бюджета /около 3 млрд. лв. според финансовия министър/, с която да се започне изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени.

Като добра крачка Нинова предлага и да се възстановяват ветеринарните служби и райони на ветеринарните лекари, които ГЕРБ са премахнали.

Да се организира и отстрел на дивите прасета, спрян от управляващите преди година, и да се създават екарисажи за предотвратяване на екологична катастрофа.

Нинова обвинява премиера Бойко Борисов, че вчера се е подиграл с тревогите на хората и се е опитал да противопостави едрите собственици на свинеферми на дребните стопани. Както и, че иска да прехвърли вината за разпространението на заболяването върху румънските туристи, които "ядат и хвърлят".

"Шикалкави, че две години спирали чумата, но вече не може. Всъщност безотговорно проспаха две години", посочва Корнелия Нинова, цитирана в пресинформацията.

Тя добавя, че големите свинекомплекси ще бъдат обезщетени с европейски и национални средства, но за 20 000 работници в тях няма да има нищо.

В такива кризи трябва да бъдем единни, за да ги преодолеем по-бързо и да не ги допускаме повече, призовава Нинова.